Spreektekst Reglement op de platforms Noord-Brabant

Volgens het statenvoorstel Reglement op de Platforms moet er een vergaderorde voor de platforms geformaliseerd worden. Dat klinkt mooi, máár voorzitter: wérd er nou ook maar iets geformaliseerd. Het gaat hier echter alleen maar over wie in het platform mag zitten, dat er een voorzitter moet worden gekozen en dat de griffie de boel ondersteunt. Het gaat níet over een quorum, het gaat níet over verslaglegging, het gaat níet over de wijze van besluitvorming (bijvoorbeeld adviezen aan PS, of wijzigingen in de P&C cyclus, of afvaardiging voor een of ander snoepreisje). Daarmee is dit reglement nietszeggend.

Voorzitter, dan de beschrijving en taakopdrachten van de verschillende platforms.
Tegen een platform integriteit heeft de PVV geen bezwaar. Dit onderwerp moet belegd zijn in afvaardiging van alle fracties, en dat mag vooral een informele overlegvorm zijn. Maar we hádden al een reglement voor een commissie integriteit.

Dan de taakopdracht van het platform internationalisering. De doelstelling: "het op een structurele wijze borgen van aandacht binnen PS voor het thema internationalisering. Het betreft onder meer het verder bouwen aan relaties met andere regio's en focuslanden binnen en buiten Europa". Voorzitter, dat klinkt als een formele en vertegenwoordigende rol, en dient dus niet zonder formele besluitvorming en verslaglegging te geschieden. Dan een van de taken van het platform internationalisering: "het vergaren van kennis op het gebied van internationalisering, branding, Europese programma's en public affairs". Voorzitter, betekent dat dat in de themacommissie economie en internationalisering dan blijkbaar géén kennis daarover wordt vergaard? Of is dat dan ándere kennis? En waarom dan?
Het lijkt wel of Internationalisering bij de themacommissie Economie & Internationalisering dus eigenlijk maar voor spek en bonen daar is toegevoegd.

Voorzitter wat betreft het platform planning & control: Het overleg met de accountant dient wat de PVV betreft plaats te vinden in een formele setting met duidelijke spelregels inclusief verslaglegging. Platforms zijn een informele overlegvorm en dus per definitie ongeschikt voor dat overleg.