Spreektekst 3e wijzigingsverordening Verordening treasury Noord-Brabant

Voorzitter, een wijzigingsverordening voor de treasuryverordening. Het lijkt hier slechts te gaan om een kleine 'technische' wijziging.

Er zijn echter een paar argumenten waardoor de PVV niet kan instemmen met de voorliggende aanpassing die maakt dat GS geen instemming van PS meer nodig heeft voor het uitlenen van kapitaal voor een periode tot 30 jaar (en dat is nu 25).

Ten eerste noemen we een van de overwegingen waarop dit voorstel is gestoeld, namelijk 'overwegende dat PS van mening zijn dat het verstrekken van leningen aan openbare lichamen in NL behoort tot de reguliere instrumenten van de provincie om middelen uit te zetten'. Voorzitter, dit staat haaks op de overtuiging van de PVV dat de provincie niet op aard is om bankier te spelen.

Dan een nogal vreemde overweging, eigenlijk gewoon een drogredenering: Het college schrijft "Overwegende dat deze leningen (leningen >25 jaar) door de geleidelijke aflossing een gemiddelde looptijd hebben die aanmerkelijk lager is dan de absolute looptijd." Voorzitter ondanks dat er wordt afgelost blijft de looptijd gewoon de looptijd die is aangegaan. Dus welk punt wil het college hier nu maken?

Voorzitter, een kanttekening die wordt aangeroerd in het stuk is de constatering dat nu ook leningen met een looptijd van 30 jaar die pas aan het einde van de looptijd in één keer worden afgelost, mogelijk worden, maar dat past niet in het treasury beleid. Vervolgens wordt over deze kanttekening gewoon heengekletst. En ondanks dat ze niet passen in het beleid worden ze dus wél mogelijk, zonder degelijke argumentatie. Dat is gewoon vragen om problemen. Hoe kijkt het college aan tegen het mogelijk maken van zaken die ongewenst beleid zijn?

Voorzitter, de PVV is voornemens tegen dit voorstel te stemmen.