Spreektekst Deelname in de Schoonmaak Coöperatie

Voorzitter,

Het college wil gaan deelnemen in de Schoonmaak Coöperatie, een bedrijf gespecialiseerd in schoonmaak via een leer-werkplek constructie met de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Blij was de PVV in eerste instantie om in dít statenvoorstel te lezen dat de doelstelling is dat mensen zich verder kunnen ontwikkelen en ook kunnen uitstromen naar regulier werk zodat weer nieuwe mensen een kans krijgen in deze leer/werksituatie. Het zou een fantastische doelstelling zijn, voorzitter!

Maar gaat deze deelname inderdaad mensen ontwikkelen en naar een reguliere werkplek helpen?

Voorzitter, hoewel het statenvoorstel diverse malen spreekt over doorstroming naar reguliere banen via deze leerwerkplekken, geven de ambtenaren alhier desgevraagd aan dat het helemaal niet gebruikelijk is bij de betreffende doelgroep om door te stromen, en dat dat zelfs helemaal niet de primaire doelstelling is.

Voorzitter, het kan niet zo zijn dat het college hier voor de bühne als Gutmensch koketteert met beleid dat zij helemaal niet nastreeft. En dat over de rug van mensen die juist uw hulp nodig hebben. De PVV wil weten van het college waarom zij hier de schijn wekt dat het hier minstens voor een deel zou gaan om mensen die doorstromen naar regulier werk terwijl dat in feite niet het geval is.

Een andere kwestie. Het staat nergens vermeld, het staat nergens benoemd, maar het statenvoorstel ademt, net als informatie op de website van de Schoonmaak Coöperatie de sfeer van het ontwijken van de Europese aanbestedingsplicht.

Voorzitter, wat de PVV betreft mag die aanbestedingswetgeving vandaag nog de prullenbak in. Maar dit college moet zich gewoon realiseren dat wie eurofilie zaait, Brusselse bemoeienis zal oogsten. Jammer voor het regionale midden- en kleinbedrijf dat door deze wetgeving kansloos aan de zijlijn staat.

U hoort hier diverse bedenkingen van de PVV, wij zijn benieuwd naar de reactie van het college.