PVV: Onredelijke eisen Milieufederatie mogen niet ten koste gaan van werkgelegenheid bij Beekse Bergen

Het toerisme is één van de belangrijkste pijlers van de Brabantse economie. De PVV vindt dan ook dat initiatieven vanuit ondernemers in het toerisme van harte ondersteund moeten worden en goede ideeën niet moeten verzanden in gebakkelei over compensatie van natuur.

PVV Statenlid Harry van den Berg: "Het park de Beekse Bergen heeft de laatste jaren een enorme kwaliteitssprong gemaakt en is een nationaal recreatieve topper. De uitbreiding met 425 bungalows past helemaal in dit plaatje." Hij vervolgt: "Dit schept niet alleen een enorm stuk werkgelegenheid bij de bouw, maar denk ook eens aan de uitstralende effecten bij de exploitatie, waarvan de omliggende gemeenten ook van profiteren."

De Beekse Bergen wil de 425 nieuwe bungalows in een bosgebied binnen de hekken van haar eigen terrein realiseren. De eerste plannen hiervoor dateren al uit 1984, na jarenlange planontwikkeling en procedures heeft Gedeputeerde Staten hiertoe nu een provinciaal inpassingsplan vastgesteld. Voor de compensatie van het bosgebied – wat gelegen is binnen de ecologische hoofdstructuur (EHS) – zijn in lijn met de wet- en regelgeving compensatiegebieden aangewezen in de directe omgeving van het park en in de directe buurgemeenten Oisterwijk en Oirschot. Aangrenzend aan het bungalowpark wordt een deel van het terrein ingericht als ecologische zone.

De Brabantse Milieu Federatie dreigt dwars te gaan liggen bij de bouw van dit park, omdat de compensatie van de natuur volgens de Milieufederatie niet volgens wens gepland is. Van den Berg: "Een herhaling van de bizarre 22 jaar durende strijd tussen de Efteling en de BMF moet kost wat kost voorkomen worden. Juist nu, in de financieel-economische crisis die de bouw zo hard treft, kunnen we geen enkel uitstel dulden. Naar schatting 75 arbeidsplaatsen staan op de tocht. Wij roepen de BMF dan ook op om te blijven overleggen met de Beekse Bergen en de betrokken gemeenten Tilburg en Hilvarenbeek, maar wel het project van de 425 bungalows zo snel mogelijk doorgang te laten vinden."

Ondanks dat de Beekse Bergen gekozen heeft voor een constructieve samenwerking met de BMF - waar een duurzaamheidsscan (PPPscan) voor het project uit voortgekomen is, kiest de BMF nu tóch weer voor een mogelijk langdurige procedure. Door het ontwikkelen van de ecozone ontstaat zelfs een kwalitatief hoogwaardiger stukje natuur dan het huidige gebied met relatief lage natuurwaarden. Het gebied wordt nu al doorsneden door de N269, het Wilhelminakanaal en de hekken van het park, dus van een robuuste ecologische verbinding was al geen sprake. Uit de scan valt op te maken dat het project juist zorgt voor een ecologische kwaliteitsverbetering én voor extra banen: de exploitatie van de nieuwe bungalows zorgt voor 75 extra arbeidsplaatsen.

De PVV verzoekt GS in Statenvragen om bij de BMF aan te dringen van verdere procedures af te zien en in plaats van louter te kijken naar de kwantiteit van de EHS juist oog te hebben voor de kwaliteitsslag van de EHS-gebieden die met dit project behaald kan worden.

Harry van den Berg

Statenlid PVV Noord-Brabant

De tekst van de door Harry van den Berg en Alexander van Hattem gestelde Statenvragen: http://pvvnoordbrabant.nl/index.php/component/content/article/16-vragen/663-statenvragen-inpassingsplan-beekse-bergen.html