Spreektekst jonge boerenregeling

De PVV heeft enkele opmerkingen en vragen over de jonge-boerenregeling.
Ook wij zien dat dat de landbouw vergrijst en dat boeren geen opvolgers meer kunnen vinden om hun prachtige bedrijven over te nemen.
Volgens de PVV is voornamelijk de hoge regeldruk en bureaucratie hiervan de oorzaak.
Boeren worden gedwongen om elke dag weer stapels onbegrijpelijke papieren in te vullen of het  invul werk uit te besteden aan peperdure adviesbureaus.
Terwijl de boer het liefst wil boeren.
En aan deze regelgeving is de provincie ook schuldig.
Maar dan gaan we kijken naar de jonge-boeren regeling en waarvoor onze boeren subsidie kunnen aanvragen…dan begint de lijst met zonnepanelen, windmolens en biomassa. Sorry, maar dan haakt de PVV af.
Nu proberen we het vertrouwen tussen de boer en de omgeving is weer te herstellen en dan gaat de nieuwe boer een landschap vervuilende klimaatminaret bouwen ……dag vertrouwen, hallo overlast.
Dit brengt ons tot de volgende vragen: waarom zijn diervriendelijke maatregelen geschrapt zoals diervriendelijke varkensvloeren?
Met welke investeringen wil dit college de investeringslijst aanvullen, en bent u bereid deze maatregelen eerst voor te leggen aan PS
Verder wil de PVV wil weten of de jonge-boerenregeling niet volledig ingezet kan worden om dierenwelzijn te verbeteren of om overlast voor omwonende te verminderen?
Ten slot wil de PVV weten waarom startende boeren van boven de 40 jaar van de jonge-boerenregeling worden uitgesloten. Wat is het verschil tussen een startende boer van 39 of een van 42 jaar?
Misschien komt de echte vernieuwing van de landbouw wel van 40 plussers die kiezen voor een tweede carrière als boer.
Voorzitter tot zo ver.