Spreektekst ZRK rapport beheersstatuut ontwikkelbedrijf

Voorzitter, de ZRK heeft degelijk onderzoekswerk verricht naar de werking van het beheersstatuut van het ontwikkelbedrijf. Veel dank daarvoor.

Hierbij het verzoek om voortaan net als in de vorige statenperiode ten behoeve van volledigheid en transparantie de ZRK conclusies en aanbevelingen in het statenvoorstel te vermelden.

Voorzitter, volgens de ZRK werkt het beheersstatuut in de praktijk nog te weinig uniformerend voor GS bij het doen van grondaankopen en nog te weinig informerend voor Provinciale Staten.

In normaal Nederlands betekent het simpelweg dat de provincie zich niet houdt aan het statuut en de spelregels daarvan, en dat Provinciale Staten maar heel summier en zeker niet genereus worden geïnformeerd over grondaankopen.

Voorzitter, de vraag is wat dit college met de conclusies en aanbevelingen van de ZRK gaat doen.

Bij de behandeling van de vorige ZRK-rapportage, over de externe inhuur, heeft de PVV erop gehamerd dat het belangrijk is dat de provincie in control geraakt. Meerdere voorbeelden bleken grote redenen tot zorg op dat domein te zijn. Maar het college blufte de voorbeelden uit accountantsrapporten tot ZRK-onderzoeken met een zorgwekkende mate van nonchalance van tafel. Voorzitter, ook in dít ZRK-rapport weer constateringen over punten waar het college niet in control is. En mag ik daarbij vermelden dat het nogal ergens over gaat: Vele miljoenen euro's belastinggeld, voorzitter. Graag hoor ik van het college of zij ook met dít voorbeeld erbij weer van mening is dat zij in control is. Hoeveel méér voorbeelden wil het college nog hebben over het niet naleven van statuten, procedures en processen, voordat er eens iemand wakker wordt?

Voorzitter, GS is uitermate krenterig als het gaat om informatieverschaffing over de grondaankopen. Dat wringt met de actieve informatieplicht, zoals ook de ZRK signaleert.

Graag wil de PVV een motie indienen om jaarlijks een totale lijst met alle grondtransacties te mogen ontvangen. PS kunnen daarmee naar eigen inzicht nagaan of zij op punten nadere toelichting willen of dat zij zich voldoende geïnformeerd voelen.