Spreektekst Begrotingswijziging 2018-2019 Uitvoeringsprogramma Cultuur

Voorzitter,

Gedeputeerde Pauli heeft z’n handgeld, met een goedkeuring van deze begrotingswijziging krijgt zijn collega Gedeputeerde Swinkels een pot praatgeld.

Het praatgeld van Swinkels, voorzitter: We gaan in 2018 en 2019 ruim een miljoen Euro steken in “Kennis, dialoog en netwerken” oftewel hoe abstract willen we een begrotingswijziging cultuur hebben?

Daarentegen, de wellicht PVV gedeputeerde van Cultuur van het volgende college, kan trots in de zomer van 2019 het startschot geven voor het Creativity World Forum in ons Brabant.

Er zal vast en zeker, dankzij de Swinkels pot praatgeld, onbeperkt kreeft en kaviaar klaar staan voor de globalistische cultuur-elite die onze provincie dan gaat bezoeken. Ach ja, we zullen ze laten zien en proeven dat Brabant bruist, door vele liters edele bubbels te gaan schenken: Zo’n DC Netwekborrel deugt!!!
Een stukje culturele decadentie moet kunnen: Zo delen we tenslotte in de manier waarop cultuur en creativiteit onze grondstof is, voor innovatie.

Voorzitter, op de PVV gedeputeerde na, hoop ik voor de burgers van Brabant dat in 2019 het zojuist geschetste beeld een nachtmerrie scenario is en blijft.

Alle gekheid op een stokje (of met slokje....): Wat wil de Gedeputeerde nu concreet met deze begrotingswijziging bereiken?

Dat de stedelijke regio’s in het landelijke kunst en cultuurbeleid steeds meer centraal komt te staan hoeft in de ogen van de PVV niet te betekenen dat wij als provincie samen met de Brabantse steden landelijk een voortrekkersrol moeten gaan vervullen. Nee, ons beleid moet niet zijn dat we ons stevig moeten profileren en het landelijke beleid mede vorm te kunnen gaan geven.

Provinciaal cultuur beleid moet er zijn voor de Brabanders, alle Brabanders.

Wij moeten niet voor hovenier willen spelen die moeilijke culturele proeftuintjes gaat zaaien in de B5 steden.

We moeten er voor zorgen dat wij de kunst-boer zijn die een cultureel landschap met bloeiende vruchten heeft, waarvan alle Brabanders kunnen en mogen oogsten.

Dit culturele landschap met bloeiende vruchten krijg je niet door dialoog en netwerken met telkens weer dezelfde clubjes. Hiervoor moet je echt werken, dat vraagt de PVV ook met klem aan dit college.

Muziekscholen, de voorwaarden scheppen voor een rijk verenigingsleven op het gebied van toneel, fanfares en blaaskapellen, gildes en zang. Brabant houdt ook niet op bij de Dutch Design Week, maar Brabant is ook de met uitsterven bedreigde dorpskermis en iets wat Brabanders echt verbindt: Carnaval. Niet Cultuur uit de hoogte van dit college, maar cultuur in de breedte: Daar kiest de PVV voor!

Er zijn voor Standaardbuiten, Uppel, De Rips en Maarheeze heeft voor ons een veel hogere prioriteit dan de bubbel decadentie van DC Network.
Buiten de gebaande paden treden van gesettelde cultuur subsidie-slurpende clubjes die al aan het landelijke gratis geld-infuus hangen, hoeven wat ons betreft niet als exclusieve partners bij dit college op schoot te zitten.

Voorzitter, wie de taal van de Brabander spreekt hoeft ook geen intensieve cultuur campagnes voor te gaan bereiden en met deze begrotingswijzigingswijziging het handje op te houden richting PS, voor extra middelen om in 2018 en 2019 deze campagne ten uitvoer te kunnen brengen.

Kan de gedeputeerde precies trouwens vertellen wat hij concreet, voor campagne wil gaan uitvoeren?

Begrijp ik het goed als dit een stukje provinciale culturele marketing gaat worden?

Zo ja, wat weerhoud de gedeputeerde ervan om dit bijvoorbeeld bij (ik noem maar een zijstraat) VisitBrabant neer te gaan leggen?

Voorzitter tot zover.