PVV Brabant: “Geen klimaatminaretten bij Someren!”

 

De Brabantse PVV-fractie is woest op het provinciebestuur dat volgens hen kennelijk de hele provincie vol wil zetten met windturbines. “Met Provinciale Staten waren zoekgebieden afgesproken, op grote industrieterreinen en verder met name langs de A16 en in de buurt van Moerdijk. Kennelijk zijn ook die grenzen wagenwijd open gezet, maar dat gaat natuurlijk zo maar niet”, aldus statenlid Harry van den Berg.

De PVV ziet überhaupt enig nut van windturbines in het windarme Noord-Brabant niet in. Ook het Centraal Planbureau gaf aan dat windenergie in Noord-Brabant zinloos en te duur is. Dat ze op dit moment werkelijk door de hele provincie dreigen te verrijzen doet de PVV zeer aan de ogen. Daarnaast vreest de partij voor overlast door ziekmakend laagfrequent geluid en slagschaduw. “Elders in Europa moeten windturbines al gauw een kilometer van bebouwing staan, maar in Noord-Brabant vindt men 400 meter genoeg. Geen geruststellende gedachte, gezien de overlast en vele incidenten met afbrekende wieken”.

De Brabantse PVV-fractie wijst er verder op dat er per turbine 4 á 5 miljoen euro subsidie bij moet om op zeer onregelmatige wijze elektriciteit te produceren. “En dat zonder een gram CO2 te besparen. Peperduur geproduceerde CO2-rechten worden voor minder dan een tientje per ton opgekocht door bruinkoolcentrales. Netto-effect is een geruïneerd Brabants landschap, een lege portemonnee en geen enkele winst voor klimaat of milieu”.

Geacht college,
Volgens een artikel op de website van het Eindhovens Dagblad (1) zijn er plannen om binnen 2 jaar 3 grote windturbines te plaatsen langs het kanaal. De Provincie zou dit zelfs als “pilotproject” willen aanmerken. De PVV heeft hierover de volgende vragen: 
1) Klopt het dat het college het project (1) in Someren als pilotproject wil aanmerken? Zo ja, waarom is uitgerekend dit project het “pilotproject” en wat zijn de bijbehorende SDE+ subsidiekosten voor de belastingbetaler?
 
2) Valt inmiddels heel Noord-Brabant in het “zoekgebied windenergie” en hebben eerdere kaders voor die zoekgebieden geen waarde meer? Zo ja, waarom zijn de Provinciale Staten hierover niet geïnformeerd en waar haalt u deze kennelijke bevoegdheid om buiten de kaders te werken vandaan? Zo nee, waarom wordt het project niet op voorhand afgewezen omdat het niet voldoet aan de voorwaarden zoals gesteld in de Verordening Ruimte?
 
3) Kunnen de Brabanders er van uit gaan dat onder bezielende leiding van het huidige college heel Noord-Brabant wordt vol gezet met tot wel 200 meter hoge windturbines? Zo ja, waarom? Zo nee, waar ligt voor u dan wél de grens om de plaatsing van windturbines tegen te gaan, afgezien van wettelijke afstandsbepalingen?
 
4) De beoogde locatie ligt dicht bij de natura2000-gebieden Strabrechtse Heide en de Groote Peel. Deelt u de mening van de PVV dat het landschap hier ernstig verpest wordt door horizonvervuiling en dat mogelijk fourageergebieden van (beschermde) vogelsoorten bedreigd worden? (2) Zo ja, bent u dan bereid dit plan per direct af te blazen? Zo nee, kunt u onderbouwen waarom er geen gevaar voor vogelsoorten zou zijn?
 
5) Wereldwijd, ook in Nederland (3), worden er talloze incidenten met windturbines gemeld, waaronder instortende molens, rondvliegende wieken en inmiddels ruim 100 doden. Welke minimumafstand naar een weg of kanaal houdt u aan bij de plaatsing van windturbines en acht u dat verantwoord gezien de schier eindeloze reeks levensgevaarlijke incidenten?(4)
Namens de PVV-fractie Noord-Brabant,
Vriendelijke groet,
Harry van den Berg

Beantwoording: pdfWindturbines_Someren_beantwoording_dd_23-02-2016.pdf