PVV Noord-Brabant: Statenvragen inzake plan burgemeester Noordanus inzake verplicht quotum asielzoekers‏

Geacht college,

In het Brabants Dagblad[1] van 8 maart jl. stelt de Tilburgse burgemeester Noordanus (PvdA) voor om een verplicht quotum voor alle Brabantse gemeenten in te stellen om (naast statushouders) asielzoekers op te vangen. Noordanus zal dit voorstel inbrengen in een overleg met de Brabantse burgemeesters en de Commissaris van de Koning op donderdag 10 maart in het Provinciehuis.

Dit roept bij de PVV fractie de volgende vragen op:

1. Bent u bekend met dit voorstel?

2. Kunt u aangeven wat de status is van deze bijeenkomst en vanuit welke hoedanigheid en met welk doel dit vanuit de Provincie dan wel vanuit de CdK als orgaan georganiseerd en gefaciliteerd wordt?

3. Vindt u het wenselijk om in een overleg van ongekozen bestuurders zulke maatregelen te bespreken, zonder dat hierbij Provinciale Staten, gemeenteraden of de burgers worden betrokken?

4. Waarom wordt in dit overleg ruimte gegeven om bovenwettelijke maatregelen te bespreken, zonder dat daar een expliciete verplichting of een democratisch mandaat voor is?

5. Burgemeester Noordanus heeft aangegeven dat dit ‘pact’ niet vrijblijvend zal zijn voor gemeenten. Deelt u de mening van de PVV dat dit niet verplicht kan worden opgelegd en derhalve een onacceptabel voorstel is?

6. Verder geeft burgemeester Noordanus aan dat in de provincie Noord-Brabant voor eind mei nog voor 3500 asielzoekers een plek moet worden gevonden en voor het gehele jaar nog voor 6000 asielzoekers. Kloppen deze genoemde cijfers en kunt u aangeven waarop deze cijfers gebaseerd zijn? Zo nee, beschikt u over andere aantallen?

7. Deelt u de mening van de PVV fractie dat dit voorstel zeer onwenselijk is en er absoluut geen medewerking aan moet worden verleend? Zo nee, waarom niet?

8. Bent u bereid om in plaats van gewillig medewerking te verlenen aan de asielinvasie een helder signaal aan de minister af te geven dat onze provincie en gemeenten dit niet aan kunnen en de regering te verzoeken om de enige effectieve oplossing, namelijk grenzen dicht voor asielzoekers, te effectueren? Zo nee, waarom niet?

PVV Noord-Brabant

Alexander van Hattem

Patricia van der Kammen

 


[1]

                http://www.bd.nl/regio/tilburg-e-o/tilburg/burgemeester-tilburg-verplicht-quotum-asielzoekers-per-gemeente-1.5799811

 

Beantwoording: pdfPact_van_Brabant_beantwoording_dd_29-03-2016.pdf