Statenvragen provinciaal geld naar opvang asielzoekers

Geacht college,
 
Op de website van de gemeente Waalwijk staat een raadsvoorstel in het kader van de Brabantse aanpak asielinstroom[1], waarover in de gemeenteraad van 23 mei is gesproken. Ook is afgelopen zaterdag 21 mei informatie verspreid door de gemeente Waalwijk onder inwoners en ondernemers. De PVV heeft over deze zaken de volgende vragen:
 
1. Is het college bekend met het Waalwijkse raadsvoorstel Concept Plan van Aanpak "Verhoogde Asielinstroom" van de Regio Hart van Brabant1?
 
2. Is het college bekend met de informatie die de gemeente heeft verspreid onder inwoners en ondernemers die afgelopen zaterdag uitgenodigd waren voor een speciale bijeenkomst voor omwonenden van het toekomstige asielzoekers tentenkamp (bijlage 1)?
 
3. Pagina 4 van het Waalwijkse raadsvoorstel bevat de financiële paragraaf van het voorstel. Daarin staat onder meer:
 
"In het concept Plan van Aanpak “Verhoogde Asielinstroom” van de Regio Hart van Brabant wordt ervan uitgegaan dat de extra financiële bijdrage van gemeenten, die uit het plan van Aanpak voortvloeien, worden gedragen door het Rijk en/of Provincie. Er komt € 500 miljoen van het Rijk en er wordt een beroep gedaan op een bijdrage van de Provincie."
 
a. "..... worden gedragen door het Rijk en/of Provincie.": Klopt de bewering dat de kosten van de regio Hart van Brabant onder meer ook door de Provincie worden gedragen?
b. "..... er wordt een beroep gedaan op een bijdrage van de Provincie.": Heeft de gemeente Waalwijk dan wel de regio Hart van Brabant een beroep op financiële dan wel anderszins materiële steun gedaan?
 
4. Volgens de bewoners- en ondernemersinformatie (bijlage 1) "De noodopvang wordt betaald door het COA en de provincie."
 
a. Klopt deze informatie?
b. Kan het college uitvoerig en volledig aangeven om wat voor soort bijdrage het dan zou gaan, voor welk bedrag, waaruit de bijdrage betaald zou worden, en of deze enkel voor de gemeente Waalwijk geldt of ook voor andere gemeentes of regio's van toepassing is?
 
5. Hoe is de bewering dat er een bijdrage zal zijn vanuit de provincie te rijmen met de mededeling daarover op de informatiebijeenkomst voor PS op 18 april jl, namelijk dat er geen financiële dan wel materiële betrokkenheid van de provincie is anders dan een bescheiden inzet van ambtelijke capaciteit?
 
6. Is de informatie die op 18 april jl. is verstrekt over een eventuele provinciale materiële/financiële bijdrage inmiddels door actualiteit achterhaald? Zo ja, wilt u dan uitputtend aangeven wat er inmiddels veranderd is?
 
Namens de PVV Noord-Brabant,
 
Patricia van der Kammen
Alexander van Hattem

 


[1] http://waalwijk.notubiz.nl/document/3498418/1

 

Beantwoording: pdfProvinciaal_geld_opvang_voor_asielzoekers_beantwoording_dd_14-06-2016.pdf