Vervolgvragen n.a.v. beantwoording statenvragen getiteld "CdK treedt buiten bestuurlijk opgelegd aantal asielzoekers"

Geacht college,

Gedateerd 14 juni 2016 ontvingen wij de beantwoording van het college op onze statenvragen van 4 juni met als onderwerp het feit dat de CdK buiten bestuurlijk opgelegd aantal asielzoekers treedt[1] (uw kenmerk C2191111/4005131).

De beantwoording leidt tot de volgende vervolgvragen:

1. Vraag 2 of het college kan aangeven waarom 14.000 te realiseren asielzoekersplaatsen voor Brabant zijn gepresenteerd alsof dat een harde opdracht van het Rijk aan de CdK als Rijksheer betreft wordt nonchalant afgedaan met een omtrekkende beweging over de rijksbegroting versus de COA-prognose.

-Kan de PVV alsnog een heldere uitleg ontvangen waarom de suggestie is gewekt dat 14.000 een harde opdracht is van het Rijk aan de CdK als Rijksheer, terwijl dat niet zo is?

-Waarom is de PVV op het verkeerde spoor gezet wat betreft de Rijksopdracht aan de CdK?

2. Het antwoord op vraag 2 of het college kan aangeven waarom 14.000 te realiseren asielzoekersplaatsen voor Brabant zijn gepresenteerd alsof dat een harde opdracht van het Rijk aan de CdK als Rijksheer betreft in plaats van een eigen ambitie van de provincie is doorspekt met omtrekkende bewegingen. Zo vraagt de PVV klip en klaar naar uitleg over de opdracht en taakstelling van het Rijk aan de CdK als Rijksheer, maar spreekt u in uw antwoord van de taakstelling van de Brabantse aanpak opvang vluchtelingen.

-Welke harde taakstelling -in aantal verplicht op te vangen aantallen asielzoekers, uitgesplitst in noodopvang en AZC's, en statushouders totaal voor Brabant (2016)- heeft de CdK als Rijksheer van het Rijk ontvangen?

-Bent u net als de Brabantse PVV van mening dat een taakstelling die u zichzelf oplegt niet hetzelfde is als de taakstelling die de CdK van het Rijk heeft gekregen?

-Bent u net zoals de PVV van mening dat de prognose van 93.000 van de CdK aan de PVV én aan de burgers van Brabant is verkocht alsof dát de harde opdracht van het Rijk was? Zo nee, hoe omschrijft u het dan?

3. Op vraag 2 of het college kan aangeven waarom 14.000 te realiseren asielzoekersplaatsen voor Brabant zijn gepresenteerd alsof dat een harde opdracht van het Rijk aan de CdK als Rijksheer betreft terwijl het er meer van weg heeft dat het om een eigen extra ambitie gaat, antwoordt het college onder meer dat "ook andere provincies (veel) meer doen dan dat (de aanvankelijke taakstelling)".

-Bent u net als de PVV van mening dat Brabant zich niet als braafste jongetje van de klas hoeft te gedragen, sterker nog, Brabant juist het goede voorbeeld zou moeten geven en bij het Rijk zou moeten pleiten voor het sluiten van de grenzen voor de asielzoekers? Zo nee, waarom niet?

-Bent u net als de PVV van mening dat wat anderen doen, niet relevant is en dus niet hoeft te leiden tot hetzelfde desastreuze beleid in Brabant? Zo nee, waarom niet?

-Bent u net als de PVV van mening dat dit wedstrijdje politieke correctheid ten koste en op kosten van de Brabanders gaat?

4. Indien blijkt dat de 'Brabantse aanpak' méér plaatsen levert dan de opdracht die de CdK als Rijksheer van het Rijk heeft ontvangen, bent u dan bereid om de plannen voor AZC's onmiddellijk terug te draaien, om te voorkomen dat Brabant het landelijke afvoerputje wordt van het COA? Zo nee, waarom niet?

5. Bent u net als de PVV van mening dat met een hogere levering dan strikt volgens de rijksopdracht verplicht, Brabant ten opzichte van de andere provincies één groot AZC zal worden? Zo nee waarom niet? Hoe gaat u dit uitleggen aan de Brabanders die dit 'wees welkom op onze kosten' moeten betalen?

6. In de brief van de CdK aan de gemeentebesturen stelt de CdK dat de doelstelling van opvangplaatsen snel gerealiseerd moet worden om te voorkomen dat deze zomer opnieuw crisisopvang in sporthallen nodig is. Hoe is dit te rijmen met het feit dat veel beoogde AZC-locaties pas ná de zomer of zelfs pas volgend jaar geopend zullen worden?

7. Bent u bereid om per direct een streep te zetten door de 'Brabantse aanpak opvang vluchtelingen'? Zo nee, waarom niet?

Namens de PVV Noord-Brabant,

Patricia van der Kammen

Alexander van Hattem

[1] http://www.pvvnoordbrabant.nl/images/statenvragen/Brabant_%C3%A9%C3%A9n_groot_AZC_beantwoording_dd_14-06-2016.pdf

 

Beantwoording: pdfVervolgvragen_Brabant_één_groot_AZC_beantwoording_dd_12-07-2016.pdf