Statenvragen over provincie die locaties AZC's bepaalt

Geacht college,

Volgens Brabants Dagblad van 29 juni[1] gaat het COA samen met de provincie bepalen of er aan de Slabroekseweg in Nistelrode wel of geen asielzoekerscentrum (azc) zal komen. De woordvoerder van het COA weet in hetzelfde artikel bovendien te melden dat alle plannen in het kader van de Brabantse Aanpak Opvang Vluchtelingen bij de provincie worden ingeleverd en dat er ‘daar’ vervolgens wordt gekeken welke locaties de voorkeur hebben.

De PVV-fractie heeft hierover de volgende vragen:

1. Bent u bekend met het artikel ‘Veel hobbels te nemen voor azc Nistelrode’ uit het BD van 29 juni1?

2. De subkop van het artikel luidt: ‘Of er een asielzoekerscentrum komt aan de Slabroekseweg wordt uiteindelijk bepaald door de provincie en het COA’.

- Klopt deze stelling?

- Zo nee, kunt u dan aangeven hoe het beeld is ontstaan dat de provincie mede bepaalt of er ergens in Noord-Brabant een azc komt?

- Zo ja, kunt u aangeven sinds wanneer de provincie zich als eindverantwoordelijke bemoeit met de vraag of ergens wel of geen azc wordt gevestigd in Brabant? Vanuit welke beleidstaak bemoeit de provincie zich hiermee en bij welke gedeputeerde is het dossier ondergebracht?

- Is het college net als de PVV van mening dat de besluitvorming over een azc altijd bij de gemeenteraden ligt, al dan niet bekrachtigd middels lokale referenda,? Zo nee, waarom niet?

3. Verderop in het artikel vinden we ook nog de volgende quote: '’Alle nieuwe locaties in Brabant zijn aangemeld in het kader van het plan van aanpak van de provincie. Daar hoort dus ook dit plan bij. Alle plannen worden bij de provincie ingeleverd en daar wordt gekeken welke de voorkeur krijgen. Dat doen we samen’, aldus COA-woordvoerder Robert Ploeg.'

- Kunt u aangeven of het proces dat hier door de heer Ploeg wordt geschetst – dus dat het COA en de provincie samen bepalen welke locaties de voorkeur krijgen – klopt?

- Zo nee, kunt u dan aangeven hoe het beeld bij de woordvoerder van het COA is ontstaan dat de provincie mede zou bepalen waar in Brabant een azc komt?

- Zo ja, kunt u aangeven sinds wanneer de provincie mede bepaalt waar in Brabant azc's komen?

4. De CdK is in zijn rol als Rijksheer belast met de coördinatie van een specifieke opdracht voor opvang van asielzoekers in Brabant. Bent u het met de PVV eens dat het voor de beeldvorming zeer onwenselijk is dat bij burgers in de Brabant, onder meer door artikelen als deze, de suggestie wordt gewekt dat ‘de provincie’ – dus niet alleen de CdK, maar ook het provinciebestuur en Provinciale Staten, als volksvertegenwoordigend orgaan van de provincie – bepaalt waar er wel of niet een azc in Brabant komt? Zo nee, waarom niet?

5. Bent u bereid om direct om rectificatie te verzoeken indien de berichtgeving niet klopt? Zo nee, waarom niet?

Namens de PVV Noord-Brabant,

Patricia van der Kammen

Alexander van Hattem

[1] http://www.anp360.nl/nieuws/article/706904?h=eb8727cef45a2c358c24e85cf50223b2&c=305

 

Beantwoording: pdfProvincie_bepaalt_locatie_AZCs_beantwoording_dd_19-07-2016.pdf