Statenvragen PVV: Provincie legt zwijgplicht op aan gemeenten

Geacht college,

Volgens twitterberichten hebben burgemeesters van Brabant woensdagavond tijdens een bijeenkomst over de Brabantse asielopvang een zwijgplicht opgelegd gekregen van de CdK.

De PVV-fractie heeft hierover de volgende vragen:

1. Volgens Omroep Brabant vond woensdagavond een bijeenkomst plaats over de asielopvang met de Brabantse burgemeesters[1].

a. Was deze bijeenkomst openbaar?

b. Indien deze bijeenkomst niet openbaar was, waarom niet?

c. Indien deze bijeenkomst wel openbaar was, waarom zijn Provinciale Staten niet op de hoogte gebracht van deze bijeenkomst?

2. Bent u bekend met het twitterbericht "Burgemeester en wethouders hebben zwijgplicht gekregen over vluchtelingen bijeenkomst provincie Brabant"?[2] Is de strekking van dit twitterbericht juist?

3. Diverse andere twitterberichten waarin ook mediaclips zijn verwerkt bevestigen het beeld dat burgemeesters geen openheid van zaken geven of willen geven[3] [4] [5]

Zijn er afspraken gemaakt, verzoeken gedaan, dan wel aanwijzingen of opdrachten gegeven over de communicatie omtrent de asielopvang of over de inhoud van hetgeen op de bijeenkomst van woensdagavond is besproken? Zo ja wat dan precies?

4. Het college verwijst in de beantwoording van vragen van de PVV over de Brabantse asielopvang stelselmatig naar een aangenomen motie van 23 oktober 2015. Deze motie, niet gesteund door de PVV, luidt als volgt:

statenvragengeheimebijeenkomst

a. Is de bijeenkomst van afgelopen woensdagavond met de burgemeesters, zonder de aanwezigheid van burgers, pers of volksvertegenwoordiging volgens het college een voorbeeld van goede en open voorlichting en informatie aan burgers? Zo ja, hoe dan? Zo nee, bent u bereid om alles wat er op die avond is besproken alsnog te publiceren?

b. Is de bijeenkomst van afgelopen woensdagavond met de burgemeesters, zonder de aanwezigheid van burgers, pers of volksvertegenwoordiging volgens het college een voorbeeld van bestuurlijk gevoel voor draagvlak onder de bevolking? Zo ja, hoe dan? Zo nee, bent u bereid om alles wat er op die avond is besproken alsnog te publiceren?

5. Volgens Omroep Brabant geeft de CdK aan "dat in juli en augustus enkel nog de meest urgente plannen worden uitgevoerd en dat het COA in september met een nieuwe opdracht zal komen."[6]

a. Is de CdK hier juist geciteerd?

b. Zo ja, sinds wanneer is het COA opdrachtgever voor de Provincie?

c. Zo ja, wanneer zijn of worden PS geïnformeerd over deze nieuwe constructie?

d. Zo ja, valt hier dan ook uit af te leiden dat het COA dus de huidige opdrachtgever is van de provincie als het gaat om de opvang van asielzoekers?

e. Indien de CdK niet juist is geciteerd, bent u bereid om rectificatie te eisen, en zo ja, wanneer geschiedt dat?

f. Waarop is de hier veronderstelde urgentie gebaseerd en wie bepaalt of een plan urgent is?

g. Hoe is deze urgentie te rijmen met de geconstateerde overcapaciteit?

6. Wanneer bent u bereid om in te zien dat het te gek voor woorden is dat het college klakkeloos meewerkt om van Brabant één groot AZC te maken?

Namens de PVV Noord-Brabant,

Patricia van der Kammen

Alexander van Hattem

[1] http://www.omroepbrabant.nl/?news/2516871213/Overleg+over+wegblijven+asielzoekers+wat+nu.aspx

[2] https://twitter.com/NoelvanHooft/status/750786505707225088

[3] https://twitter.com/NoelvanHooft/status/750787585862201344

[4] https://twitter.com/NoelvanHooft/status/750790715383353345

[5] https://twitter.com/NoelvanHooft/status/750797113542451202

[6] http://www.omroepbrabant.nl/?news/2516971263/De+bedden+staan+klaar...+maar+er+zijn+niet+genoeg+asielzoekers.aspx

 

Beantwoording: pdfZwijgplicht_burgemeesters_inzake_asieldossier_beantwoording_dd_26-07-2016.pdf