PVV: snoepreisje naar Lille kost "maar" € 16.000,-!

Een 80(!) personen sterke delegatie van Brabantse gemeenten en Provincie is op 19 en 20 april op bezoek in Lille geweest in het kader van Brabantstad Culturele Hoofdstad 2018. De PVV stelde al eerder Statenvragen over het nut van dit snoepreisje.
In antwoorden van Gedeputeerde Staten op de gestelde vragen wordt duidelijk dat dit uitje maar liefst € 16.000,- kostte.
Mariëtte Frijters, vicefractievoorzitter van de PVV, is furieus over deze verkwisting van belastinggeld van de Brabantse burger en noemt het schandalig. Zij had gevraagd van dit bezoek af te willen zien, maar daar is geen gehoor aan gegeven.
Zij reageert onomwonden: "Provinciale Staten en gemeenten moeten in deze tijd van bezuinigingen een voorbeeldfunctie vervullen als het uitgaven van belastinggeld betreft. Om met allerlei onduidelijke smoezen en drogredenen toch op kosten van de belastingbetaler te gaan eten en drinken in Lille, terwijl de uitkomst al bekend was, dat is schandalig! Zo ga je niet met zuurverdiend geld van de burger om."
Reden voor haar om aanvullende en nieuwe Statenvragen te stellen.

 
Geacht College,

Bij brief van 26 april, ingekomen op 11 mei 2011, (kenmerk 2716569) heeft u de vragen die ik namens de Statenfractie van de Partij voor de Vrijheid stelde bij brief van 13 april, beantwoord. Met verbijstering nam onze fractie onder andere kennis van de exorbitante uitgave van ongeveer 16.000,- euro voor dit snoepreisje in deze tijd van bezuinigingen. Sommige antwoorden roepen echter vervolgvragen op in plaats van duidelijkheid te scheppen.

Op de originele vraag 2 luidde het antwoord: "Er gaan tachtig personen mee: Raads- en Statenleden, de Stuurgroep

2018 Brabant (met daarin sinds het vorige bezoek veelal nieuwe wethouders), ambtelijk betrokkenen en organisatoren."

1. Kunt u aangeven hoeveel van de 80 personen die dit jaar meegingen, in 2008 ook deel uitmaakten van het gezelschap? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom was een hernieuwd bezoek voor deze personen noodzakelijk?

2. Kunt u aangeven waarom de totale kosten gedragen worden door de Provincie? Zo nee, waarom niet? Bent u het met de PVV eens, dat als de Brabantsteden de ambitie hebben om mee te dingen naar de titel Brabandstad Culturele Hoofdstad 2018, zij ook voor werkbezoeken uit eigen budget zouden moeten putten? Zo nee, waarom niet? Zo ja, neemt het College initiatief om de kosten voor raadsleden en wethouders te verrekenen met de gemeenten?

In uw antwoord op de originele vraag 3 geeft u aan dat er uitwisseling van gegevens plaats vindt. Dat er desondanks toch nog snoepreisjes gemaakt worden bevreemdt de PVV.

3. Bent u het eens met de PVV dat veel, zo niet alle benodigde informatie, via mail, telefoon, brochures, rapporten en een verslag van het bezoek in 2008 verkregen had kunnen worden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom was een hernieuwd bezoek noodzakelijk?

Door Statenlid de heer Marijn Ten Harmsen van der Beek (VVD) is een juichend reisverslag opgesteld van het hernieuwde bezoek in 2011 aan Lille[i]. Ook de internetsite van Brabandstad Culturele hoofdstad publiceert (summiere) informatie over het bezoek[ii]. De PVV is geïnteresseerd in ambtelijke evaluatieverslagen, waarin alle aspecten, zowel positief als negatief, aan bod komen.

4. Is er van het bezoek aan Lille in 2008 een officieel (ambtelijk) evaluatieverslag gemaakt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer komt dit ter inzage voor PS? Hebben de deelnemers aan het bezoek aan Lille in 2011 vooraf inzage gehad in dit verslag? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom is dit verslag niet aan Provinciale Staten beschikbaar gesteld?

5. Wordt er van het bezoek aan Lille in 2011 een officieel (ambtelijk) evaluatieverslag gemaakt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer komt dit ter inzage voor PS?

In oktober 2010 heeft een delegatie van 73 personen Essen bezocht in het kader van Brabantstad Culturele Hoofdstad[iii].

6. Is er een officieel (ambtelijk) evaluatieverslag van het bezoek aan Essen in 2010 gemaakt? Zo ja, kunt u dit verslag aan de PVV fractie beschikbaar stellen? Zo nee, waarom niet?

In het antwoord op de originele vraag 4 geeft u aan dat "Het de verantwoordelijke bestuurders toen heeft geholpen bij de weging al dan niet te willen investeren in de ambitie om Culturele Hoofdstad te willen worden." Deze weging is positief uitgevallen.

7. Bent u het eens met de PVV dat er dus geen gegronde reden meer was voor een tweede bezoek voor de verantwoordelijke bestuurders? Zo nee, waarom niet? Zo ja, gaarne een motivatie.

8. Mag de PVV uit het antwoord van het College op vraag 4 afleiden dat bij een weging voor een investering van de Provincie de noodzaak bestaat een bezoek met alle betrokkenen (organisatoren, bestuurders en volksvertegenwoordigers) te organiseren? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom is Brabantstad Culturele Hoofdstad 2018 een uitzondering? Kunt u een overzicht geven van alle investeringen van de Provincie en de daaraan gekoppelde bezoeken die een uitzondering vormen? Zo nee, waarom niet?

Het antwoord op de originele gestelde vraag 5 dekt de lading niet, is onduidelijk en ontwijkend. Vandaar dat de vraag hierna nogmaals gesteld wordt.

9. Zelfs de SP in de gemeenteraad Breda is met de PVV van mening dat het hier om een snoepreisje gaat. Hoe denkt u bij de Brabantse burger de gedachte weg te kunnen nemen, dat het hier niet om een gesubsidieerd snoepreisje zou gaan, maar om een nuttige activiteit?

U geeft in uw antwoord op originele vraag 6 geen uitsluitsel op de vraag of overwogen is om af te zien van het snoepreisje naar Lille. Ook de motivatie roept vervolgvragen op.

10. Deelt het College de mening van de PVV dat het aantreden van nieuwe bestuursleden en volksvertegenwoordigers in Provinciale Staten of gemeenteraden geen criterium kan vormen voor een hernieuwd snoepreisje in het kader van Brabantstad Culturele Hoofdstad? Zo ja, waarom wordt dit argument wel gebruikt in de beantwoording van vraag 6. Zo nee, wat is dan het argument?

11. Bent u het met de PVV eens dat door een correcte overgave/overname van bestuursleden en volksvertegenwoordigers in Provinciale Staten en gemeenten de noodzakelijkheid van (hernieuwde) werkbezoeken aan steden zoals Essen en Lille wegvalt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom draait de belastingbetaler dan op voor een bezoek van nieuwe bestuurders en volksvertegenwoordigers?

12. Indien door omstandigheden nieuwe bestuurders of volksvertegenwoordigers tussentijds aantreden in Provinciale Staten en/of gemeenteraden, worden deze dan ook in de gelegenheid gesteld om Lille (en/of Essen) te bezoeken? Zo nee, waarom niet? Hoe krijgen zij dan hun informatie op grond waarvan zij hun gefundeerde afweging kunnen maken? Zo ja, wordt dit dan ook weer een gesubsidieerd snoepreisje?

13. Kunt u aangeven wat de inhoudelijke overeenkomsten tussen Brabantstad en Lille zijn? Zo nee waarom niet? Heeft Essen dezelfde inhoudelijke overeenkomsten als Lille en/of Brabantstad? Zo nee, wat waren de argumenten om ook Essen te bezoeken in 2010? Was de reisafstand ook een van de doorslaggevende argumenten? Indien de reisafstand een van de doorslaggevende argumenten was in de bezoeken naar Essen en Lille, kunt u aangeven waar de grens ligt wat betreft reisafstand? Zo nee, waarom niet?

In deze tijd van bezuinigingen geeft het volgens de PVV geen pas om ongelimiteerd met belastinggeld van de Brabantse burger te smijten. Dit leidt tot de volgende vragen.

14. Bent u het met de PVV eens dat Provinciale Staten in deze tijd van bezuinigingen een voorbeeldfunctie moet vervullen als het uitgaven van belastinggeld betreft? Zo ja, deelt u de mening van de PVV dat door een goede informatie-uitwisseling tienduizenden euro's bespaard hadden kunnen worden? Zo nee, waarom niet?

15. Kunt u een totaaloverzicht verschaffen van alle gemaakte en nog te maken bezoeken in het kader van Brabantstad Culturele Hoofdstad 2018? Zo nee, waarom niet en wanneer kan de PVV fractie dit overzicht dan wel tegemoet zien?

16. Kunt u een totaaloverzicht verschaffen van alle gedane uitgaven van bezoeken en geplande uitgaven van bezoeken in het kader van Brabantstad Culturele Hoofdstad 2018? Zo nee, waarom niet en wanneer kan de PVV fractie dit overzicht dan wel tegemoet zien?

Hoogachtend,

Namens de PVV Statenfractie,

M.A.J.L. Frijters-Klijnen

Bijlage; eerdere Statenvragen hieromtrent met antwoorden GS:

 Vragen_en_antwoorden_Lille.pdf


[i] http://www.scribd.com/doc/54142017/Verslag-Werkbezoek-aan-Lille-ihkv-2018Brabant-Culturele-Hoofdstad-van-Europa

[ii] http://www.2018brabant.eu/highlights/lille.aspx