PVV: Behoud bushalte Van Bergenplein Etten-Leur

De PVV Noord-Brabant zet zich in voor het behoud van de bushalte aan het Van Bergenplein.

Van deze bushalte in Etten-Leur Noord wordt veel gebruikt gemaakt, maar dreigt uit de route van buslijn 316 gehaald te worden vanwege het ontsluiten van de nieuwbouwwijken Schoenmakershoek en de Keen. Onder inwoners van de kern van Leur en bij wijkvereniging Kontakt is hierover de nodige onrust ontstaan. Naar aanleiding van deze onrust heeft wethouder Van Hal de provincie inmiddels verzocht het besluit over de nieuwe route uit te stellen.

Harry van den Berg, Statenlid van de PVV Noord-Brabant, heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten. "Het voordeel van het verleggen van de route van buslijn 316 via de Vijfhuizenweg en Pottenbakkersstraat naar de Donkerstraat, weegt niet op tegen het belang van het behoud van de halte aan het van Bergenplein. Deze centrale halte in Etten-Leur Noord wordt veelvuldig gebruikt door de bewoners, studenten en ouderen. Ook voor bezoekers, personeel en bewoners van GGZ Breburg is dit een belangrijke bushalte. Opheffen van de halte aan het Van Bergenplein maakt het voor al deze groepen aanzienlijk moeilijker om gebruik te maken van het openbaar vervoer terwijl de nieuwe route nauwelijks tijdwinst oplevert."

De PVV is dan ook van mening dat de bushalte aan het van Bergenplein in de route van buslijn 316 opgenomen dient te blijven. De route kan prima via Lichttorenhoofd, Van Bergenplein, en Lange Brugstraat richting Donkerstraat lopen. De busroute ontsluit dan zowel de kern van Leur als de nieuwbouwwijken.

Onderstaand de Statenvragen:

 

Geacht college,

De PVV vangt signalen op over ontevredenheid met betrekking tot het verleggen van de route van buslijn 316 in Etten-Leur, waarbij de halte Van Bergenplein per 11 december aanstaande niet meer opgenomen is in de route van deze lijn. Het Van Bergenplein is dé centrale locatie van Etten-Leur Noord en een halte waarvan veel gebruik wordt gemaakt. De tijdwinst die gemaakt wordt door het Van Bergenplein links te laten liggen is te verwaarlozen. Dit leidt bij ons tot de volgende vragen:

1. Is het college op de hoogte van het feit dat de halte Van Bergenplein op buslijn 316 komt te vervallen?

2. Is het college op de hoogte van het feit dat halte Van Bergenplein een belangrijke halte is voor Etten-Leur Noord, waar veel gebruik van wordt gemaakt door onder meer bewoners, studenten, ouderen en bezoekers, personeel en bewoners van GGZ Breburg? [1]

3. Is het college op de hoogte van het feit dat het voor de gebruikers van de halte Van Bergenplein aanzienlijk moeilijker wordt om gebruik te maken van het openbaar vervoer indien deze maatregel wordt toegepast? [2]

4. Deelt het college de mening van de PVV dat de te verwaarlozen tijdswinst door de route te verleggen via Vijfhuizenweg, Pottenbakkersstraat, Donkerstraat niet opweegt tegen het belang van handhaving van de halte Van Bergenplein (route Lichttorenhoofd, Lange Brugstraat, Donkerstraat)? Zo nee, waarom niet?

5. Is het college het eens met de PVV dat de halte Van Bergenplein vanwege bovenstaande redenen opgenomen dient te blijven worden in lijn 316? Zo nee, waarom niet?

Hoogachtend,

Harry van den Berg
Statenlid voor de PVV Noord-Brabant


[1] Brief wijkraad Etten-Leur Noord, bijlage

[2] http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/8721473/Uitstel-nieuwe-busroute-in-Leur.ece