Statenvragen problematiek N638 Rucphen-Zundert

Geacht college,

Zoals u wellicht weet is Rucphen een ambitieuze gemeente. In de gemeente ligt de nu nog slecht bereikbare publiekstrekker Skidome, die momenteel flink aan het uitbreiden is.Daarnaast heeft Rucphen de ambitie om een groot wielrenstadion te realiseren dat gesteund wordt door de nationale wilerenbond en omliggende gemeenten zoals Breda. In deze zone zijn vele andere recreatieve bedrijven en een uit te breiden bedrijventerrein gelegen die vragen om een goede ontsluiting. De gemeente wacht al enkele decennia op het aanpakken van de N638 . Deze weg zal een vliegwiel moeten zijn voor de ontwikkelingen die op stapel staan. De gemeente kan dit echter niet alleen.

De N638 leidt naar de kern Zundert. In Zundert heeft de provincie een substantiële subsidie toegekend aan het majeure project 'Treeport Zundert'. Feit is echter dat de infrastructurele ontsluiting onder de maat is, waardoor de economische potentie onvoldoende wordt benut. Hierdoor is er veel sluipverkeer en onnodige druk op EHS. Ook is het aan te leggen tracé belangrijk voor het aan te leggen businesscentrum en een nieuw hospitaal.

Door het niet aanleggen van het gewenste tracé staat de leefbaarheid in zowel Rucphen als Zundert onder grote druk. Bovendien is het huidige tracé gevaarlijk door dicht op de weg staande bomen wat tot diverse verkeersongevallen heeft geleid. Dit leidt tot de volgende vragen.

1. Bent u bekend met de situatie rond de N638 en de problemen die het geeft op het vlak van onder meer leefbaarheid in zowel Rucphen en Zundert?

2. Bent u het met de PVV eens dat de bereikbaarheid van de Skidome en het naastgelegen sportpark vanaf de A58 ernstig te wensen over laat? Zo nee, waarom niet?

3. Bent u met de PVV van mening dat ook de ontsluiting van Treeport Zundert te wensen over laat, hierdoor economische potenties niet benut worden en dat dit voor een groot gedeelte door de problemen met de huidige N638 komt? Zo nee waarom niet?

4. Bent u het met de PVV eens dat in het BMIT de N638 in prioritering direct na Oudenbosch vermeld staat en dat het mede met het oog op de gesloten intentieovereenkomst uit 2008 het logisch was om in het bestuursakkoord, waar Oudenbosch wel met naam is genoemd, ook de N638 direct op te nemen? Zo nee waarom niet?

5. Bent u bereid om, zoals in het bestuursakkoord staat aangegeven, de N638 met de komomleiding bij zowel Rucphen als Zundert te bestempelen als 1 van de twee tracés die prioriteit moeten krijgen? Zo nee waarom niet?

6. Indien dit niet het geval is wat gaat u voor maatregelen nemen zodat dit tracé wel met de nodige prioriteit behandeld wordt?

Hoogachtend,

Martijn Kap
Lid Provinciale Staten PVV Noord-Brabant


Antwoorden GS

Antwoorden N638