Statenvragen website Erfgoed Brabant

Geacht college,

Onlangs kregen Statenleden het jaarverslag van Erfgoed Brabant toegestuurd. Naar aanleiding van dit jaarverslag hebben wij, omdat onze partij geïnteresseerd is in ons Brabants cultureel erfgoed, de website van Erfgoed Brabant geraadpleegd. Tot onze verbazing kwamen we, toen we op de site 'vacatures' aanklikten uit bij vacatures met daarachter een foto met arabische inscripties (zie bijlage I). Deze foto rouleert op de site.

Doorklikkend naar de missie van Erfgoed Brabant is te lezen: Erfgoed Brabant wil erfgoedactiviteiten, erfgoededucatie en erfgoedondersteuning bevorderen en verankeren in Noord-Brabant. Zodat iedereen - nu en in de toekomst - het Brabantse erfgoed kan ontdekken en ervaren.

Het Brabantse erfgoed maakt mensen bewust van de rijke cultuur en geschiedenis van onze provincie. Dat mogen we niet verloren laten gaan. Erfgoed Brabant bouwt daarom aan de toekomst van het Brabantse verleden

Dit leidt tot de volgende vragen:

1. Is het college ervan op de hoogte dat Erfgoed Brabant foto's met arabische inscripties gebruikt op haar site?

2. Is het college op de hoogte van de 'expeditie heilige huisjes'[1] waar moskeeën, die slechts een aantal jaren oud zijn, naast eeuwenoude kerken en synagogen worden geplaatst onder het mom van Brabants cultureel erfgoed?

3. Is het college met de PVV van mening dat het gebruik maken van foto's met arabische inscripties en de expeditie heilige huisjes totaal niet in lijn is met de missie van Erfgoed Brabant om mensen bewust te maken van het Brabantse erfgoed? Zo nee, waarom niet?

4. Is GS het met de PVV eens dat Erfgoed Brabant zich aan de door haar op de site genoemde missie moet houden en dit zowel actief als passief moet uitdragen?

5. Is het college bereid om Erfgoed Brabant, die een flinke subsidie van onze provincie ontvangt, aan te spreken op dit ongewenste gedrag en bij een volgende maal de subsidie niet meer te verlenen dan wel terug te vorderen?

Met vriendelijke groet,

Martijn Kap

Statenlid PVV Noord-Brabant

Bijlage I

erfgoedbrabant

[1] http://www.erfgoedbrabant.nl/nc/nl/wat-doen-wij/lesmateriaal/primair-onderwijs/groep-8/artikel/expeditie-heilige-huisjes


Antwoorden GS:

Antwoorden Website Erfgoed Brabant