PERSBERICHT: PVV Brabant: Geef Brabantse boeren een eerlijke kans

Vandaag staat de interim omgevingsverordening op de agenda van Provinciale Staten Noord-Brabant. De deadline waarop Brabantse veehouders moeten voldoen aan de aangescherpte emissie-eisen voor hun stallen wordt marginaal verlegd, door het nieuwe college van VVD, FvD, CDA en Lokaal Brabant.

"De nieuwe deadline van 1 januari 2024 is voor ons en voor de boeren in Brabant nog steeds onacceptabel", aldus woordvoerder Maikel Boon. "Met deze eisen is de regelgeving in Brabant nog steeds veel strenger dan in de rest van het land en wij krijgen signalen vanuit heel de provincie dat boeren hierdoor het hoofd niet meer boven water kunnen houden.

Brabant verschuift de deadline uit het stikstofconvenant vier jaar naar voren naar 2024, terwijl de Provincie Limburg de deadline twee jaar naar achter heeft geschoven, naar 2030. Dit is een niet uitlegbaar verschil van zes jaar. De nieuwe coalitiepartijen draaien de Brabantse boeren hiermee de nek om en het is treurig om te moeten constateren dat er niets is veranderd ten opzichte van het vorige linkse college."

Daarom dient de fractie van de PVV Noord-Brabant vandaag een amendement in om de deadline terug te zetten op 2028. Op deze manier wordt recht gedaan aan de afspraken die in 2009 met de Brabantse boeren zijn gemaakt en wordt hen ruimte geboden om op een rendabele manier toe te werken naar nieuwe stalsystemen die aan de aangescherpte eisen kunnen voldoen.