De Brabantse PVV is flink geschrokken van beelden die vrijdag zijn verspreid van dierenmishandeling bij varkensfokkerijen in het Brabantse Nuenen en het Gelderse Lunteren. Te zien is een biggetje dat geen vel meer op zijn rug heeft, dat biggen in kratten worden gegooid en krijsen wanneer hun staarten onverdoofd worden afgesneden.
“De meeste veehouders in Brabant hebben een hart voor dieren en er zijn op het gebied van dierenwelzijn de afgelopen jaren veel goede stappen genomen, maar helaas laten dit soort beelden zien dat er nog altijd volhardende dierenbeulen in de veehouderijsector opereren”, aldus woordvoerder Maikel Boon.
De PVV wil dat dit soort dierenmishandeling keihard wordt aangepakt en spoort daarom het provinciebestuur aan om al het mogelijke te doen om voorvallen zoals die in Nuenen in de toekomst te voorkomen. ´Te denken valt daarbij aan het ontwikkelen van beleid op gebied van welzijn en het ontwikkelen van instrumentarium zoals een Brabants keurmerk dat een garantie op diervriendelijkheid afgeeft´ aldus PVV-Statenlid Joyce Willems-Kardol.
Met verbazing heeft de PVV het nieuws vernomen dat de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) in 2016 meer dan een miljoen euro meer verlies heeft gedraaid dan was verwacht. Verbazing, want in de Perspectiefnota 2018 wordt slechts gesproken over ´intensivering van de samenwerking´ en in de Jaarrekening 2017 (welke 18 mei wordt behandeld in de Provinciale Staten) wordt met geen woord gerept over het grotere tekort. Wie gaat de verliezen oppakken als de boel helemaal mislukt? De provincie en gemeente Den Bosch hebben zich garant gesteld voor de verliezen en dit alles is reden voor de PVV Brabant om Statenvragen te stellen.
Geacht college,
In de Begroting 2018 staat dat het college de gezamenlijke Brabantse mbo’s ondersteunt in hun doelen om meer flexibiliteit in het onderwijsaanbod te brengen. Op de website van RegioinBedrijf staat dat de provincie Noord-Brabant het Summa College in Eindhoven gaat ondersteunen bij de ontwikkeling van 6 volledig Engelstalige mbo-opleidingen.[1] De opleidingen zouden zich tevens moeten richten op mensen met een niet-Nederlandse achtergrond, zoals statushouders, omdat zij een grote behoefte aan Engelstalige opleidingen zouden hebben. Het Nederlands wordt hiermee afgeschaft en deze mbo-opleidingen raken verder losgezongen van de rest van de Nederlandse samenleving. Dat leidt tot de volgende Statenvragen: