Spreektekst AZC Steenbergen 2023 Maikel Boon

Ik ben trots op Steenbergen. Deze gemeente is tot op heden de enige gemeente geweest die heeft vastgehouden aan haar principes en geen asielzoekers heeft willen opvangen.
In tegenstelling tot andere gemeenten heeft u wel gekozen voor uw eigen inwoners.
Niet vanwege haat naar asielzoekers maar vanwege liefde naar uw eigen inwoners.
Jullie mogen, nee jullie moeten trots zijn op deze moed en vastberadenheid jullie eigen inwoners te beschermen.

Want we zijn ons allemaal bewust van wat er gebeurt zodra een AZC in een buurt wordt geplaatst. We worden geconfronteerd met een toename van criminaliteit. Het is een feit dat we niet kunnen negeren, en we hebben talloze voorbeelden uit andere gemeenten die dit bevestigen.
We hoeven alleen maar te kijken naar het AZC in Budel, waar winkeldiefstallen, fietsendiefstallen, berovingen aan de orde van de dag zijn.
Of Boxmeer dat besloot om het AZC in Overloon te sluiten omdat de overlast van asielzoekers in de dorpen veel te groot was.
Of het tijdelijke AZC in de Autotron van Den Bosch, waar vrouwen door asielzoekers werden geteisterd met seksuele intimidatie en andere vormen van criminaliteit.

En als dieptepunt hebben we de moorden gepleegd door asielzoekers op Frank Schrijen uit Boxmeer en Rik van de Rakt uit Heesch. Frank Schrijen werd door een asielzoeker met een stuk hout op zijn hoofd geslagen, vastgebonden en zijn keel werd doorgesneden. En de 18-jarige Rik van de Rakt uit Heesch werd uit het niets en zonder enige aanleiding door een Sudanese asielzoeker doodgestoken. De allerergste nachtmerrie voor een ouder.

Ik vraag aan de raad, bent u zich ten volle bewust van het risico dat u neemt, dat ouders in Steenbergen misschien ook de nachtmerrie zullen ervaren van geweld en criminaliteit door asielzoekers? Hoe zult u het uitleggen aan een ouder wiens zoon is vermoord of wiens dochter is verkracht door een asielzoeker? Als u instemt met de komst van een AZC, draagt u dit risico met u mee. U kunt dan niet zeggen dat uw handen schoon zijn.

En kom niet aan met de VVD-asieldwangwet. De VVD-asieldwangwet is nog niet
goedgekeurd en als het aan de PVV licht zal deze wet nooit worden goedgekeurd.

Dit betekent dat de regie in handen van de gemeente blijft, en u de verantwoordelijkheid heeft om de veiligheid en het welzijn van uw inwoners te beschermen.

De massale instroom gaat maar door, we zijn de beelden uit Italië waar elke dag duizenden asielzoekers aankomen op zoek naar welvaart. De voorspelling is dat er dit jaar weer 70.000 asielzoekers naar Nederland komen. Dat zijn drie keer zoveel asielzoekers als de gemeente Steenbergen aan inwoners heeft. Drie keer! Dit is niet vol te houden. We zijn nu al het dichtstbevolkte land van Europa met een groot tekort aan woningen, ziekenhuisbedden, huisartsen, leraren, politieagenten, enz. enz. Het is niet vol te houden.

En laat u niets wijsmaken, asielzoekers gaan geen positieve bijdrage leveren aan onze economie. De waarheid is dat de meerderheid na 8 jaar nog steeds werkeloos is.

Willen we Nederland leefbaar houden, willen we de zorg betaalbaar houden, willen we Nederland veilig houden? Dan moet de immigratiekraan echt dicht.

Zoals Pim Fortuyn ooit zei: “iedere huisvrouw kan u vertellen dat u eerst de kraan moet dicht draaien als u gaat dweilen.” De kraan moet nu dicht, het water staat ons aan de lippen.

Het is duidelijk, ik wil geen AZC in Steenbergen. Ik wil geen AZC in Bergen op Zoom. Ik wil geen AZC in heel Nederland. Want het is genoeg. We kunnen het niet meer aan.

Laten we niet dezelfde onvergefelijke fouten maken als andere gemeenten die wel asielzoekers hebben opgevangen.

Laten we kiezen voor onze eigen mensen, laten we kiezen voor GEEN opvang van asielzoekers in Steenbergen.

Dank u wel.