Opinie Martijn Kap: Megastallen in Brabant

Op 9 februari 2011 verscheen een artikel[1] in het Brabants Dagblad waar de PVV gemotiveerd aangaf tegen megastallen te zijn. In het artikel werd weergegeven dat megastallen, met het oog op gezondheid, natuur en landschap, geen goede zaak zijn. De PVV vindt tegelijkertijd dat boeren een alternatief moeten hebben om hun brood te verdienen. De situatie voor agrariërs is niet makkelijk. Vaak moeten zij hard werken voor een schamel loon. Daarom moet worden ingezet op gezinsbedrijven, het bieden van nevenactiviteiten en planologische voordelen zodat boeren óf hun bedrijf maatschappelijk verantwoord kunnen continueren óf financieel verantwoord kunnen afbouwen.

 

Op het artikel is op 10 februari 2011, middels een ingezonden brief[2], gereageerd door de SP. De SP gaf hierin aan dat de PVV (landelijk) voor megastallen zou zijn. Voorts werd aangegeven dat het CDA en de VVD de reconstructie aangrepen om meer megastallen te creëren en dat kiezers slim genoeg zijn om campagnepraatjes niet te slikken.

Een half jaar later is inmiddels duidelijk dat alleen de SP campagnepraatjes verkoopt. Het is juist de SP die samen met het CDA en de VVD besloten heeft om 15 nieuwe megastallen in Noord-Brabant toe te staan. De PVV heeft in tegenstelling tot de SP wél kritische vragen gesteld over de Landbouwontwikkelingsgebieden en aangegeven tegen deze overgangsregeling te zijn[3].

De SP heeft hun kiezers niet alleen met een kluitje het riet in gestuurd als het gaat om de megastallen, maar ook misleid over onderwerpen zoals de uitbreiding van Logistiek Park Moerdijk, het aanleggen van nieuwe bedrijventerreinen, de uitbreiding van Eindhoven Airport, de opcenten/motorrijtuigenbelasting, het Essent-geld en de aanleg van nieuwe wegen. Van water bij de wijn doen is dan ook geen sprake omdat de SP alles ingeleverd heeft. Komend najaar besluiten Gedeputeerde Staten over 66 verzoeken van boeren die hun bestaande bedrijf willen uitbreiden tot een megastal. Eén ding is echter nu al duidelijk. De SP heeft de kiezers een rad voor de ogen gedraaid!

M.J. Kap

[1] http://www.brabantsdagblad.nl/mening/8118961/Boeren-en-de-provincie-moeten-het-roer-omgooien.ece

[2] http://tilburg.sp.nl/bericht/53089/110210-pvv_draait_kiezers_rad_voor_ogen.html

[3] http://www.omroepbrabant.nl/?news/154608952/PVV+tegen+overgangsregeling+megastallen.aspx