PVV Noord-Brabant: Regenten in Brabant willen geen referendumverordening.

Een initiatiefvoorstel van de PVV Noord-Brabant voor een referendumverordening heeft het niet gehaald. VVD, CDA, PvdA en D66 stemden tegen de verordening. Partijen die de politiek dichter bij de burger wilden brengen, zoals de SP en GroenLinks, steunden de PVV in haar voorstel. Een van de initiatiefnemers van conceptwetten voor een correctief en raadplegend referendum op landelijk niveau, de PvdA, leed aan geheugenstoornis en volgde trouw hun voormalige regentenpartners VVD en CDA. Ook D66, doorgaans fervent voorstander van referenda, stemde opmerkelijk genoeg tegen.

"Een dergelijke manier van nadenken over de besluitvorming, waarbij je luistert naar de burgers en de burgers serieus neemt vereist een mentaliteitsverandering bij de politiek. Dat kan het vertrouwen in de politiek en het bestuur bij de burgers laten toenemen, aldus de PVV. "Onvrede over het functioneren van de politiek en de politieke partijen heeft het referendum de laatste jaren zo in de schijnwerpers gezet. Vroeger gaven de kiezers de politieke partijen voor vier jaar een mandaat om hun programma uit te voeren. Tegenwoordig gaan verkiezingscampagnes echter meer over personen dan over partijprogramma's. Referenda gaan daarentegen over waar het werkelijk om gaat: de besluiten die die aan de politiek voorliggen.

Door tegen te stemmen laten partijen zien waar ze voor staan. Oude regentenpolitiek, lak aan de burger en bescherming van hun eigen positie."