Amendement Gewijzigde aanbevelingen ZRK rapport Voortgang Energietransitie

Provinciale Staten van Noord-Brabant, in vergadering bijeen op vrijdag 2 februari 2024, ter bespreking van Statenvoorstel 71/23 “Rapport Zuidelijke Rekenkamer Voortgang Energietransitie provincie Noord-Brabant”

Besluiten ontwerpbesluit 71/23 B als volgt te wijzigen

1. Beslispunt I komt als volgt te luiden:

“I De aanbevelingen van de Zuidelijke Rekenkamer aan PS in de volgende gewijzigde vorm over te nemen:
- Wees, ondersteund door de griffie, blijvend scherp op het controleren van de opvolging van de overgenomen aanbevelingen van ieder rekenkameronderzoek, zowel de aanbevelingen gericht op GS als op PS;
- Bepaal naar aanleiding van de bevinding dat de Brabantse doelen niet haalbaar zijn en ambitieuzer dan landelijk of een heroverweging van de doelstellingen van de Brabantse energieplannen op zijn plaats is;
- Benoem duidelijk welke doelstellingen PS van belang vinden om te monitoren en te controleren;
- Voer een discussie met GS in hoeverre de provincie zelfvoorzienend wil zijn. Betrek daarbij ook de gewenste mix van energiebronnen en houd rekening met ruimtelijke consequenties en netcongestie;
- Vraag GS om binnen éen jaar te komen met beleid voor energieplanologie en stel dit, na bespreking in PS, vast in een kader.
- Vraag GS om de tussenevaluatie van de Uitvoeringsagenda met PS te delen.”

2. Beslispunt II komt als volgt te luiden:
“II. Gedeputeerde Staten te verzoeken de volgende aanbevelingen aan hun adres over te nemen en PS vóór 1 april 2024 te informeren over de planning en voortgang hiervan:
- Maak duidelijk in hoeverre kwantitatieve uitwerking van het beleid gezien moet worden als doelstellingen en geef aan op basis van welke streefcijfers het college adaptief programmeert. Communiceer dit naar PS bij het eerste moment dat PS worden geïnformeerd over de voortgang van de energietransitie.
- Monitor in het Programmeringsdocument Energie de voortgang van de Energietransitie op basis van (landelijke) indicatoren per transitiepad en evalueer de voortgang in relatie tot provinciale streefcijfers. Maak (voor zover mogelijk) een koppeling met resultaten uit de Uitvoeringsagenda.
- Rapporteer PS afzonderlijk over de behaalde (proces)resultaten van de Uitvoeringsagenda, eventueel als onderdeel (bijlage) van het Programmeringsdocument Energie.
- Breng in de begroting de streefcijfers voor ‘Totale emissie broeikasgassen’ en ‘Emissie gerelateerd aan energie’ in overeenstemming met de kwantitatieve gegevens uit het beleid, óf geef PS een schriftelijke onderbouwing van de huidige streefcijfers.
- Zorg voor betekenisvolle KPI-informatie, waarbij indicatoren zijn gekoppeld aan doelen zodat voortgang is ‘af te lezen’.
- Maak bij het in beeld brengen van de voortgang gebruik van de constateringen en aanbevelingen van de ‘Werkgroep indicatoren’ van de Commissie sturen en verantwoorden.”

PVV Noord-Brabant
Patricia van der Kammen