Vragenuurtje: Brabant C irt Boulevardfestival

Voorzitter,

De PVV fractie heeft bij de allereerste "schetsen" van een fonds, opgebracht door Brabanders die in het verleden netjes hun energie rekening hebben betaald en wat besteed gaat worden aan cultuur, altijd al stevig de hakken in het zand gezet cq stelling genomen.

Inmiddels staat dankzij het vorige college de zak met gratis geld met het label "Brabant C" in de etalage te pronken en zijn de eerste toezeggingen al de deur uit.

De meest opvallende toezegging tot nu toe is die aan het theaterfestival Boulevard in Den Bosch.

In het Brabants Dagblad van 1 juni JL hoopt directeur Victorien van Hulst van het Bossche theaterfestival "Boulevard" op een subsidie injectie van zeven ton, verdeeld over vier jaar, voor haar festival.

Inmiddels weten we dat de woorden van festivaldirecteur van Hulst "profetisch"waren want vier dagen later gingen de subsidiesluizen richting het theaterfestival, vanuit "ons" Brabant C fonds wagenwijd open.

Een van de spelregels van het Brabant C fonds is dat er een financieringsmaximum is van 30% en dat 70% van de financiering van een project elders vandaan moet gaan komen.

Festival directeur van Hulst zegt in het bewuste interview in het Brabants Dagblad hier het volgende over: " Als we het geld krijgen, dan is het wél met de opdracht ook aanvullende middelen zelf te vinden. Dat lukt wel als je interessanter bent voor grote partners. Met het C fonds achter heb je een serieus visitekaartje. Ik heb er een positief gevoel over."

De PVV heeft hierover een aantal vragen:

01: Uit de woorden van festival directeur van Hulst valt op te merken dat “de overige 70%” nog niet binnen is maar dat dit mede dankzij “Brabant-C” vast gaat lukken. Is het college het met de PVV eens dat “een goed gevoel” niet voldoende is en dat Brabant-C alleen mag uitkeren als zwart op wit de benodigde financiën echt daadwerkelijk via cofinanciers (het liefst via marktpartijen en niet via andere overheid gerelateerde partijen) gevonden zijn?

02: Op de website van Theaterfestival Boulevard wordt melding gemaakt dat de organisatie de opdracht heeft gekregen bij de “subsidie tsunami” die zij verworven hebben uit het Brabant-C fonds om onder andere “internationaler” te gaan programmeren. Aan deze oproep wordt gehoor gegeven en we zien in augustus tijdens de komende “Boulevard”, nota bene tijdens de bouwvak vakantie, allerlei ontoegankelijke, elitaire moderne dans en abstracte toneel uitvoerders uit alle hoeken van Europa voorbij komen op de Parade in Den Bosch.Past het inhuren van deze dure buitenlandse gezelschappen wel bij de doelstellingen van het fonds? Hoe ziet GS hierin een versterking van de Brabantse cultuur in de breedte?