Spreektekst Concept-Uitvoeringsprogramma Cultuur in Uitvoering

Voorzitter,

Het concept-Uitvoeringsprogramma “Cultuur in Uitvoering” is zoals de naam het zegt: Een concept.

Het is een koud ielige niet zo heldere soep welke als voorgerecht wordt opgediend, voorafgaande op het hoofdgerecht wat aan het begin van het nieuwe jaar 2016 geserveerd gaat worden.

De ober die het voorgerecht gaat opdienen, gedeputeerde Swinkels, heeft op 23 oktober mooi en met de hand uitgetekend van wat er aan de basis van het menu staat. Toegegeven, de schetsen lieten wel een stuk beleving zien, maar de andere zijde is wel dat er voor het menu flink betaald moet gaan worden, zonder dat we daadwerkelijk weten wat we gaan consumeren.

Voorzitter, er wordt ons nu bij voorbaat gevraagd om 4,5 miljoen Euro aan extra middelen de komende jaren

Om te beginnen is er € 500.000,- nodig voor Van Gogh Brabant 2016.

Benieuwd zijn we waar deze 5 ton op gebaseerd is en/of dat deze uit de lucht gegrepen toekenning niet voorbarig is. U weet namelijk niet wat er in het gevraagde businessplan komt te staan en wat dat betreft lijkt me logisch dat de stichting van Gogh 2016 nu naar dit bedrag gaat toe rekenen en met een paar netwerkborrels meer, gaan ze zeker aan dit bedrag komen.

Komt er trouwens ook nog een van Gogh 2017, 2018 en 2019?

Dan de 1 miljoen per jaar extra vanaf 2017 tot 2020 voor de Professionele Basisinfrastructuur waar u om vraagt.

Wij zetten echt vette vraagtekens bij dit bedrag voorzitter, ongeacht welke urgentie u aan dit voorstel heeft verbonden.

Extra financiële middelen zijn wat ons betreft niet nodig.

Zie festival Incubate Tilburg als voorbeeld: Recent is deze zwaar verslaafd aan publieke gelden hangende instantie nog gered.

Incubate: Wat een begroting indiende bij Brabant C waarbij tonnen gedekt werden door provinciale subsidies en een bedrag van € 13.000,- opgenomen was als sponsor inkomsten.

Voorzitter, het lijkt wel of de woordjes “crowdfunding” en sponsoring door bedrijven en eventueel liefhebbers niet past in het elitaire culturele straatje van instanties zoals Incubate.

En wat is er vies aan inkomsten te hebben uit grote bezoekers aantallen door slim te programmeren?

Je kunt er gif op innemen dat er nog meer “Incubeetjes” zijn in onze provincie.

Ons advies voorzitter: Tijd dat daar de extra middelen die het college nodig denkt te hebben vandaan worden gehaald.