Spreektekst Begrotingswijziging 101/16 Besluit vervolgsteun Philharmonie Zuidnederland

Voorzitter,

Vandaag op deze vrijdag muziek in de Staten: We gaan wat harde noten kraken over de Philharmonie Zuidnederland.

Aan de ene kant staat er een zeer ijverig, goed, zelfverzekerd en kwalitatief hoogstaande filharmonische muziekvoorziening , aan de andere kant zien we een zwaar op overheidssteun leunende organisatie die volgens het jaarverslag van 2015 € 8,- binnen haalde uit de verkoop van CD’s of liever gezegd één CD.

“Ja, maar een CD is ouderwets, tegenwoordig luisteren we streaming audio wat in de cloud staat”, hoor ik u denken. Klopt, het aantal luisteraars via Spotify naar de Philharmonie Zuidnederland ligt een stuk hoger dan de CD-verkoop. Maar liefst 142 luisteraars in de maand weten ons orkest aldaar te vinden.

Ter vergelijking: Hobby zanger Bart van der Stelt uit Dussen heeft er 7000…

Voor wat betreft YouTube, alwaar Philharmonie Zuidnederland toch leuke dingen laat zien, zoals “De vele kleuren van Prokofjev” met tubanist Joost Smeets, valt het aantal abonnees tegen. Welgeteld 34.

Nee, er is nog geen breed miljoenenpubliek voor het Zuidnederlandse miljoenen orkest!

Daarop voortbordurend: Waarom werd er de afgelopen zomer gekozen voor een gezamenlijk project met de Amerikaanse Techno DJ Jeff Mills? Waarom niet een Brabantse DJ? Had meer PR gegeven, een grotere groep mensen aangesproken en wellicht ook meer sponsoren.

De PVV is benieuwd of het orkest in haar door de Ministerie van OCW gevraagde, uitgewerkte strategie voor een groter publieksbereik in de toekomst, deze tip mee gaat nemen.

Wat is er eigenlijk Brabants aan de Philharmonie Zuidnederland?

De chef dirigent in ieder geval niet…

Deze Rus staat de komende jaren, minimaal 10 weken per seizoen voor het orkest.

Kan de gedeputeerde de Brabantse burger garanderen dat de beloning, zijn gage, vergoeding oftewel zijn loon, voor deze 10 weken per jaar de Brabantnorm niet overschrijdt?

Over de Brabantnorm gesproken: Voldoet de bezoldiging van de uit Osnabrück afkomstige orkestdirecteur hier wel aan?

Voorzitter, met beweringen als “dat een hoogwaardige symfonische muziekvoorziening bijdraagt aan de allure van de Brabantse steden en de regio” kan de PVV niet veel. Dit wordt teniet gedaan als Philharmonie Zuidnederland toch gaat kiezen voor Maastricht als haar enige vestigingsplaats.

Wellicht zou gedeputeerde in dat geval de commerciële symfonische muziekvoorziening van Andre Rieu kunnen verleiden om Maastricht te verruilen voor Eindhoven. Een heel gunstige ruil voor de Brabantse belastingbetaler, want deze muziekvoorziening is zelfvoorzienend!

Tot slot voorzitter: De PVV heeft echt wel waardering voor de Philharmonie Zuidnederland. We zien hoe hard de mensen aldaar werken. We zien ook de goede dingen van hen met amateurmusici in onze provincie.

Wij vinden alleen dat het tijd wordt om de provinciale bijdrage aan het orkest te gaan stoppen.

Een Philharmonisch orkest is geen provinciale taak, wij kunnen daar heel kort en duidelijk over zijn.

Tot zover mijn bijdrage voorzitter