Spreektekst Beleidsactualisatie Brug

Voorzitter,

De provincie heeft de wettelijke taak de natuur te beschermen, maar dit college faalt. Nergens ter wereld wordt zoveel drugsafval gedumpt als in Brabant. De natuur in Brabant wordt geteisterd door een tsunami van drugs- en andere afvaldumpingen. Maar de gedeputeerde vindt dat wat hardwerkende boeren doen erger is dan wat drugcriminelen doen. Helaas staat Brabant ook in de top drie van provincies waar de roofvogel zijn leven het minst zeker is. Deze prachtige vogels worden geschoten of vergiftigd. Brabant is een waar paradijs voor stropers. Het wild in de Brabantse bossen is vogelvrij. Zolang dit college geen maatregelen neemt is de pakkans dat stropers gepakt worden is erg klein.

In juni is er een rapport uitgekomen van BMC advies dat concludeert dat er geen benul is van wat criminelen in het buitengebied uitspoken. En een van de conclusies is: ”dat het niet de eerste prioriteit heeft bij bestuurders.” En dat zien vandaag weer. Brabantse Boswachters smeken bij de provincie om camera toezicht in het Brabantse buitengebied maar dat heeft voor dit college geen enkele prioriteit.

Onze fractie heeft de afgelopen tijd middels statenvragen en moties herhaaldelijk aan GS gevraagd om toezicht in het buitengebied te intensiveren. Dit college blijft echter stug en tegen beter weten in volhouden dat de huidige inzet voldoende is. Het kan en mag niet het geval zijn dat criminelen ongestoord hun gang kunnen gaan. Wegkijken bij criminaliteit is voor dit college nu eenmaal gemakkelijker en als gedeputeerde Spierings geconfronteerd wordt met de uitkomsten van het BMC rapport, is haar reactie: “we vragen aan gemeente om na te denken over de toekomst en of ze voldoende instaat zijn om op opgaven te acteren”

Wat een softe D66 uitspraak, in plaats van een deltaplan tegen criminaliteit uit te werken, komt deze gedeputeerde niet verder ...dan het praten over haar herindeling fetisjisme.
Brabantse burgers willen een veiligheid buitengebied maar dit college luistert niet naar haar burgers. De PVV luistert wel naar de Brabantse burgers en daarom roepen we dit college op om direct stoppen met de aanleg van nepnatuur en hun prioriteit te verplaatsen naar een veilig buitengebied. Het zou namelijk knettergek zijn om door te blijven gaan met de aanleg nepnatuur, zeker nu ook blijkt dat de investeringen uit het bedrijfsleven in nieuwe nepnatuur achterblijven. De PVV heeft u daar altijd voor gewaarschuwd.

Deelt dit college de mening van de PVV dat de gedeputeerde hierin volledig gefaald heeft? Om dit recht te zetten komt de PVV met een amendement om alle middelen uit de beleidsactualisatie BrUG te schrappen en om deze middelen in te zetten daar waar het echt nodig is, namelijk voor de veiligheid van het buitengebied.

En als dit college toch tegen beter weten in doorgaat met de aanleg van nepnatuur, dan moet dit college ook de verantwoordelijkheid nemen voor de dieren die daar leven. Brabanders die werken bij de opvang voor gewonde wilde dieren luiden de noodklok. Ze geven aan dat ze zonder subsidie in serieuze problemen komen. De PVV maakt zich wel hard voor opvang voor gewonde dieren. Zo heeft de PVV tijdens de begroting een motie ingediend om de subsidie voor deze opvang te continueren. Maar deze motie, de vrijwilligers en de gewonde dieren kregen geen steun van de VVD, CDA, SP, D66, PvdA en CU. Maar vandaag krijgen deze partijen een herkansing. De PVV dient een amendement in om subsidie beschikbaar te stellen voor de opvang van inheemse dieren.

Nu krijgen gewonde dieren geen subsidie.....maar weet u wie er wel elk jaar wel bakken met subsidie van de provincie krijgt....de Brabantse milieu fundamentalisten genaamd de BMF. Deze milieufreaks hebben geen enkele draagvlak bij Brabantse burgers. Ze hebben zelden tot nooit iets anders te melden dan de provinciale VVD, GroenLinks, D66 en PvdA. De PVV wil vandaag het subsidie infuus loskoppelen, wij willen dat de subsidie junkies van de BMF cold turkey gaan afkicken. Om deze heugelijke verandering te bewerkstellingen dienen wij een amendement in.

Voorzitter tot zo ver.

https://www.bd.nl/s-hertogenbosch/brabantse-familie-weer-getroffen-door-dump-drugsafval-dit-is-een-nachtmerrie~aee06c27/

https://www.bd.nl/brabant/roep-om-cameratoezicht-in-brabantse-bossen-tegen-dumpen-drugsafval~a3788ced/

https://www.ed.nl/eindhoven/brabantse-gemeenten-wegkijken-bij-criminaliteit-in-buitengebied-is-gemakkelijker~ac2fde21/
https://www.brabant.nl/actueel/nieuws/2017/juni/meer-bestuurskracht-nodig-tegen-criminaliteit-in-buitengebied.aspx
https://www.roosendaal.nl/preventie-tegen-ondermijnende-criminaliteit-buitengebied
https://www.bndestem.nl/brabant/het-wild-in-de-brabantse-bossen-is-vogelvrij~ab4bc7c3/