Spreektekst Begrotingswijziging Ontwikkeling nieuwe busremise Breda

Even tussen neus en lippen door vliegt er een begrotingswijziging langs voor een busparkeerplaats met wasserette en subsidiepanelendak van een schrikbarende 40 miljoen euro, of nog meer. Per daar gestalde bus een bedrag van bijna een kwart miljoen euro, de prijs van een fonkelnieuwe, superschone Euro7 dieselbus, die de lucht zuivert in plaats van vervuilt.

De PVV wilde deze wijziging van de agenda hebben. Er themavergadering aan besteden. Waarom zó ongelooflijk duur, duurder dan de verbreding van de A58 tussen Tilburg en Breda hoeft te kosten! En überhaupt: waarom elektrisch, overigens met dieselkachel om de boel warm te stoken? Ís überhaupt onderzocht wat schoner is in de stad? De zware elektrobussen veroorzaken veel banden- en wegdekslijtagefijnstof. Laat er op zijn minst een dieselbus achteraan rijden om de lucht weer te zuiveren.

Wat betreft de zonnepanelen: met 62.667 panelen produceert u voldoende om alle bussen elektrisch te laten rijden. Het vergt 25 miljoen kilogram oeigoerse steenkolen, 350.000 kilogram zoutzuur en de nodige dwangarbeid om deze te produceren. Daarnaast heeft u nog duizenden Tesla Powerwalls nodig voor de opslag: ruim 25.000 van 10kwh elk, om één donkere week te overbruggen. Klinkt dát even duurzaam in de oren?