Spreektekst Vaststellen Interim omgevingsverordening - regelwijziging 4

Het stikstofbeleid kunnen we zien als de “nieuwe kleren van de keizer”. Eén persoon roept dat het slecht gaat met onze natuur en daarna schreeuwt heel links Nederland ook dat het slecht gaat met de natuur. Maar net als bij de keizer zonder kleren moet iemand durven opstaan en de waarheid verkondigen. De PVV staat op tegen het stikstofsprookje, omdat het juist goed gaat met de natuur in Brabant.

Maar omdat we onhaalbare doelen hebben geformuleerd gaat het op papier zogenaamd slecht met de natuur.

En hoe onhaalbaar zijn zogenaamde stikstofdoelen dan? Zelfs als we alle koeien uit Nederland halen, laten we geen één auto meer op de weg laten rijden, alle fabrieken sluiten en alle mensen laten emigreren, dan worden de stikstofnormen in talrijke natuurgebieden nog steeds overschreden. Dit betekent dat ons land nooit van het slot kan. De conclusie is dat we bizar veel geld verspillen, de boeren wegpesten en het land alsnog niet van het slot gaat. Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig?

Sinds 2017 leven Brabantse boeren met stress en onzekerheid door het onnodig strenge Brabantse stikstofbeleid. Ondanks de paar maanden uitstel is het Brabantse stikstofbeleid volstrekt onrealistisch en onhaalbaar.
Want Zelfs de boeren die welwillend zijn en met innovatieve maatregelen aan de gang zijn gegaan lopen vast in het stikstofmoeras. Innovatieve boeren krijgen geen certificering en hardheidsclausules die zijn toegezegd worden niet gegeven.

Als we nu niet ingrijpen zullen deze boeren ook verzuipen. Daarom dient de PVV een motie in, die oproept dat deze boeren de zorg krijgen die ze is toegezegd.

Er is echter hoop aan de horizon, want op 15 maart heeft u de mogelijkheid om dit krankzinnige stikstofbeleid weg te stemmen en het pesten van onze boeren te stoppen. De PVV is hierin duidelijk: wij hebben de beste en meest diervriendelijke landbouwsector ter wereld, en we mogen….. nee we moeten trots zijn op onze boeren en ervoor zorgen dat ze kunnen blijven boeren.

Wij willen geen vlees, eieren of insecten uit Oekraïne, Noord-Korea of China. Nee, wij willen kalfsvlees uit Someren, varkensvlees van boer Bas uit Rucphen en asperges van boerke Bogers uit Bergen op Zoom.

Daarom dient de PVV een amendement in om het onnodige en onhaalbare stikstofbeleid in Brabant te stoppen.

De PVV dient een amendement in om veehouders met het Farmer Friendly keurmerk dezelfde vrijstelling te geven als biologische boeren wat betreft reductie-eisen. Het Farmer Friendly keurmerk is geïntroduceerd om Nederlandse boeren een eerlijkere beloning voor hun producten te geven en om consumenten de mogelijkheid te geven om eerlijke producten van hoge kwaliteit te kopen, geproduceerd door Nederlandse boeren die op een eerlijke manier behandeld worden. Natuurlijk willen we als PVV het liefst af van het hele stikstofbeleid, maar dit amendement kan een stap in de goede richting zijn.