Spreektekst Gedragscode integriteit GS

Voorzitter,

In de themavergadering, die ik niet geheel zal herhalen, gaf gedeputeerde Boelema aan “dit is het” en dat er vanuit GS niets meer zal worden aangepast aan de gedragscode. Voor de PVV-fractie is ‘dit’ het echter zeker niet en dienen we daarom enkele amendementen in – samen met JA21 – op wezenlijke onderdelen.

Allereerst een amendement om voor oud-gedeputeerden in de afkoelingsperiode elke vorm van (de schijn van) belangenverstrengeling te voorkomen, door werkzaamheden voor door de provincie of gelieerde of gesubsidieerde organisaties geheel uit te sluiten en niet alleen “tegen beloning”.

Ook bij een onbezoldigde functie kan een vorm van belangenverstrengeling ontstaan. De gedragscode stelt nadrukkelijk dat gedeputeerden “geen misbruik van positie” moeten maken, maar dat moet evengoed gelden voor oud-gedeputeerden in de afkoelingsperiode en zou het niet moeten uitmaken of het bezoldigd of onbezoldigd is. Voorkomen moet worden dat ongeacht bezoldiging sprake is van ‘gebruik maken van inzichten van vertrouwelijke of gevoelige aard’. Kan de gedeputeerde ook aangeven of zij op dit punt advies heeft ingewonnen bij deskundigen of andere overheden? Is iemand die onbezoldigd diens positie als oud-gedeputeerde gebruikt integer?

De gedeputeerde gaf ook aan dat de code niet juridisch afdwingbaar is, maar een moreel kompas. Moreel, in dit verband de geestelijke weerbaarheid bij integer handelen, is echter niet per definitie hetzelfde als moraal, al was het maar dat het ook kan gaan om een dubbele moraal. Daarom is het ook zaak dat deze gedragscode niet misbruikt wordt om juist onzuivere zaken te kunnen vergoelijken, die ruimte mag niet geboden worden.
Verder dienen we nog enkele amendementen samen met de fractie van JA21 in, die de heer Rutjens nader zal toelichten.