Spreektekst Toetreding Provincie Noord-Brabant in de Benelux Groepering Territoriale Samenwerking (BGTS) Geopark Schelde Delta

Voorzitter,

Op zichzelf kan de PVV-fractie het beschermen van geologisch erfgoed, zoals de Brabantse Wal, van harte toejuichen. Ook tegen de gekozen juridische entiteit van een Benelux samenwerking hebben we op zichzelf geen bezwaar.

Het is echter zeer onduidelijk wat nou precies de praktische bedoeling van dit Statenvoorstel is. Ook de website van het Geopark levert weinig duidelijke informatie over de plannen. Er is wel wat informatie over de geologie en toeristische ‘inspiratie’, maar wat er nu precies moet gaan gebeuren is vaag.

Het Geopark wordt in het voorstel omschreven als een “kwaliteitskeurmerk”. Maar moet voor enkel een keurmerk een hele bestuurlijke samenwerking worden opgetuigd met nieuw personeel, de nodige schaarse ambtelijke inzet en gemeenschapsgeld? Kan de gedeputeerde dit toelichten?
In de beantwoording van door de PVV gestelde technische vragen werd aangegeven dat de status van Geopark geen gevolgen heeft voor ruimtelijke ontwikkelingen of de landbouw. De statuten spreken echter over “de verdere inrichting van het Geopark Schelde Delta”. Ook wordt gesproken over “duurzame regionale ontwikkeling”. Kan de gedeputeerde aangeven wat hiermee bedoeld wordt en of hiermee ook een ruimtelijke inrichting wordt bedoeld?

Ook wordt gesproken over bescherming van bestaande Natura2000 gebieden in het Geopark. Heeft deze bepaling dan ook geen indirecte gevolgen bij eventuele wijziging of verkleining van Natura2000-gebieden? Kan dan niet het (bestuurlijk) argument worden ingebracht van dreigend verlies van de VN-status als Geopark?

Ook wordt een koppeling gemaakt met de drammerige duurzaamheidsdoelen van de VN, de Sustainable Development Goals. Kan de gedeputeerde aangeven wat hiervan de voorwaarden en consequenties zijn?

Verder wordt gesproken over ‘lokaal draagvlak’. Draagvlak waarvoor en hoe wordt dit ingevuld? Graag een reactie van de gedeputeerde.
Gelet op de voornoemde punten dient de PVV-fractie een amendement met overeenkomstige bedenkingen in bij dit voorstel.