Spreektekst Vierde wijziging Reglement van orde Provinciale Staten Noord-Brabant 2020

Voorzitter,

De PVV-fractie heeft op een onderdeel bezwaar bij dit voorstel, namelijk het aan PS ontnemen van de mogelijkheid om moties in te dienen bij actuele moties. Een actuele motie is een geagendeerd bespreekonderwerp op de PS-agenda, waarbij een uitspraak van PS wordt gevraagd. Daarbij heeft GS ook de gelegenheid om te kunnen reageren op de actuele motie. Een dergelijke reactie van GS strekt verder dan het informatierecht bij mondelinge vragen, GS geeft immers een politiek-bestuurlijk waardeoordeel over een actuele kwestie.

Dat waardeoordeel kán in voorkomende situaties aanleiding geven om als PS een reactie te geven, met een andere strekking dan de reeds ingediende actuele motie. Het oordeel van GS kan om een nieuwe of andersluidende uitspraak van PS vragen. In zo’n situatie moet PS naar bewind van zaken kunnen handelen en niet onnodig beknot worden door een te stringent Reglement van Orde.

In de praktijk gaat het om zeer incidentele situaties. Het is onnodig om voor zulke incidentele situatie weer nieuwe regels te moeten maken. Dit is een onnodige extra regel die het functioneren van PS niet bevordert, maar in voorkomende situaties juist onnodige beperkingen oplegt in de afwegingen die PS kan maken over de eigen orde van de vergadering.

Bovendien beperkt dit voorstel ook de mogelijkheid om een motie van afkeuring, treurnis of wantrouwen in te kunnen dienen als GS bijvoorbeeld vooraf aangeeft een actuele motie niet uit te zullen voeren. Ook daarmee worden democratische instrumenten van PS onnodig belemmerd.
Samen met JA21 en BBB dienen we daarom een motie in om deze bepaling te schrappen.