Statenvragen illegale import puppy’s en risico’s zoönosen

Geacht college,

Volgens onderzoek van Omroep Brabant zou Noord-Brabant de spil zijn in de grootscheepse, internationale handel in verwaarloosde puppy's. Deze puppy’s worden onder erbarmelijke omstandigheden in Oost-Europa gefokt en getransporteerd naar onze provincie, om hier verhandeld te worden.[1] Juist vanwege de grootschalige import van puppy’s uit Oost-Europa, moeten geïmporteerde puppy’s sinds 29 december afgelopen jaar verplicht zijn ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Door de illegale handel is het onzeker of aan deze verplichting wordt voldaan, met alle risico’s voor mens en dier van dien. Rabiës is een zoönose, een op de mens overdraagbare dierziekte. Naast het veroorzaakte dierenleed kan door deze illegale import de gezondheid van mens en dier, waaronder de veehouderij, in gevaar komen.

Dit brengt ons tot de volgende vragen:

1.           Bent u bekend met dit bericht?

2.           Herkent u het beeld dat de provincie Noord-Brabant de spil is in de grootscheepse internationale handel in verwaarloosde puppy’s? Zo nee, waarom niet?

3.           Bent u bereid om met de bevoegde instanties in overleg te gaan om deze schandalige praktijken aan te pakken en bijzondere opsporingsambtenaren en handhavers in het veld extra alert te maken op deze problematiek? Zo nee, waarom niet?

4.           Bent u bereid om de risico’s van verspreiding van rabiës in dit kader binnen het Brabants Kennisnetwerk Zoönosen aan de orde te stellen? Zo nee, waarom niet?

Namens de PVV Noord-Brabant,

Alexander van Hattem

[1] http://www.omroepbrabant.nl/?news/225229932/Zwaardere+straffen+voor+smokkel+illegale+puppys+politiek+roert+zich+na+onderzoek+Omroep+Brabant.aspx

 

Beantwoording: pdfIllegale_import_puppies_beantwoording_dd_20-03-2015.pdf