Statenvragen veiligheid en overlast windturbines Reusel

Geacht college,

Als gevolg van vermoeiing of andere gebreken zijn er wieken van windturbines afgebroken1en zelfs gehele windmolens omgewaaid / geknakt en turbines geëxplodeerd2. Met name bij wat “oudere” windturbines komen veel problemen voor, de lijst met incidenten is enorm3. Wij verwijzen hierbij naar de verontrustende veiligheidsfeiten die genoemd worden in een artikel over de geplande plaatsing van windturbines in Lage Weide4in combinatie met een veiligheidsanalyse van het windindustriegebied bij Reusel.

Volgens de risicoanalyse van Ecofys5bevinden diverse gebouwen, waaronder een recreatiewoning, zich binnen de “werpafstand” van de windturbine, waarbij ingeval van een calamiteit een wiek afbreekt bij 2x het nominale toerental.

Ter vergelijking: In Beieren mag een wooneenheid niet binnen 10x de totale hoogte van een windturbine staan, in dit geval ca. 1.400 meter.

De PVV-fractie heeft hierover de volgende vragen:

            1          Vindt het college - gelet op de vele incidenten1-4– het vanuit veiligheidsstandpunt te verantwoorden om op slechts enkele honderden meters vanaf recreatiewoningen (dichtstbijzijnde op 270 meter) windturbines te plaatsen? Zo ja, waarom?

            2          Bij mooi weer is er meestal sprake van een oostelijke wind. De bewoners van de Rode Del in België krijgen dan te maken met hoge piekbelasting qua geluid en infrasoon geluid. Bij windmolens wordt de geluidsbelasting gemiddeld, waardoor initiatiefnemers wegkomen met aanzienlijke overlast. Worden de eigenaren van de recreatiewoningen door de initiatiefnemer gecompenseerd voor vernietigd recreatiegenot? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe?

            3          Is het college het met de PVV eens dat het zó dichtbij recreatiewoningen plaatsen van windturbines niet getuigt van fatsoen noch van een realistisch veiligheidsbesef? Zo nee, waarom niet?

Vriendelijke groet,

Namens de PVV-fractie Noord-Brabant

Harry van den Berg

1http://groenecourant.nl/windenergie/onderzoek-naar-afgebroken-wieken-van-windmolen-ijsselmeer-vertraagd/

2https://www.google.com/images?q=windmolen+kapot&rls=com.microsoft:nl:IE-SearchBox&oe=UTF-8&rlz=1I7GGLL_nl&gfe_rd=cr&gws_rd=ssl&hl=nl&sa=X&oi=image_result_group&ei=ubimVI32LJL9aLXjgdgK&ved=0CB4QsAQ

3http://www.caithnesswindfarms.co.uk/accidents.pdf

4http://burenvanlageweide.nl/haalbaarheid/veiligheid

5http://www.reuseldemierden.nl/document.php?m=7&fileid=50458&f=db7d3d5298ff92ef5707a70e937d5ec9&attachment=0

 

Beantwoording: pdfVeiligheid_en_overlast_windturbines_Reusel_beantwoording_dd_20-03-2015.pdf