Statenvragen:Investering in neodymium-windturbines

Geacht college,

Via de BOM en vanuit het Energiefonds investeert de Provincie in windturbines te Hazeldonk. Het is de bedoeling dat de windturbines van het type Lagerweij L100 rond de komende zomer geplaatst worden(1). Lagerweij heeft via een mail aan de PVV bevestigd dat de turbines neodymium bevatten.(5)


De PVV-fractie heeft hierover de volgende vragen:

1          Is het college het met de PVV eens dat het West-Brabantse landschap al wel genoeg verziekt is door de talrijke windturbines, zeker als daar nog de nieuwe 200 meter hoge klimaatminaretten aan Belgische zijde aan toegevoegd worden?(2)

Los van de onwenselijkheid van de windturbines in het algemeen, hebben wij nog de volgende vragen over het type windturbine dat bij Hazeldonk gepland is.

2          Reeds eerder heeft de PVV gewezen op de nadelen van het toepassen van neodymium. We hebben gewezen op de onvoorstelbare milieuproblematiek en de gigantische gezondheidsschade in China, die gepaard gaat met de winning van dit zeldzame aardmetaal(3). Is het college het met ons eens dat het toepassen van dit neodymium uiterst bedenkelijk en mogelijk misdadig is? Zo ja, waarom gaat u - willens en wetens - dan akkoord met de plaatsing? Zo nee, waarom niet?

3          Is het college bereid, gezien de smerigheid van neodymiumwinning, de vergunning, dan wel “verklaring van geen bezwaar” alsnog in te trekken voor dit type turbine? Zo nee, waarom niet?

4          Schaamt het college zich niet kapot dat het zich committeert aan dit soort zogenaamd duurzame smerigheid, nota bene als eerste investering van het Energiefonds? Zo nee, waarom niet?

5          Is het college het met de PVV eens dat neodymium niet noodzakelijk is in windturbines en dat er aanzienlijk minder schadelijke turbines op de markt zijn?(4) (In één L100 windturbine zit naar schatting de hoeveelheid neodymium van 10.000.000 mobiele telefoons, waar het gebruik van dit metaal helaas wel noodzakelijk is.) Zo ja, wilt u dan actief de plaatsing van de L100 turbines voorkomen? Zo nee, waarom niet?

6          De provincie Gelderland verbiedt feitelijk het gebruik van neodymium uit China(4), vanwege de vervuiling en strijdigheid met “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen”. Zo’n 95% van het wereldwijd gewonnen neodymium wordt gewonnen in de omgeving van het Chinese Baotou. Is het college bereid, indien de bouwers tóch neodymium toe willen passen, net als in Gelderland een verklaring te eisen dat dit neodymium niet in China gewonnen is? Zo ja, wilt u dit in betreffende regelgeving opnemen en ons daarvan verslag doen? Zo nee, waarom niet?

Vriendelijke groet,

Namens de PVV-fractie Noord-Brabant

Harry van den Berg

(1) http://www.bom.nl/over-bom/actueel/351/energiefonds-brabant-doet-eerste-investering-in-windpark

(2) http://www.ed.nl/algemeen/economie/hoogste-windmolens-belgi%C3%AB-nabij-grens-nederland-1.4803327

(3) http://www.groenerekenkamer.nl/download/De-dodelijke-keerzijde-van-windenergie.pdf

(4) http://www.groenerekenkamer.nl/2458/gedeputeerde-staten-gelderland-wil-geen-neodymium-provinciale-windmolens/ en http://www.windenergie-nieuws.nl/21/gelderland-wil-geen-neodymium-in-windmolens/

(5) mail op aanvraag ter inzage

Beantwoording: Investeringen_in_neodymium-windturbines_beantwoording_07-04-2014.pdf