Spreektekst Statenvoorstel Verstrekken van leningen aan Leisure bedrijven en bijdragen aan Leisure ontwikkelfonds

Voorzitter, dit college heeft weer een manier gevonden om onder het verplicht schatkistbankieren uit te komen. Want er liggen kansen in de vrijetijdssector blijkt uit een marktonderzoek van de provincie. En hierin wordt geconcludeerd dat de helft van de bevraagde ondernemers aangeeft dat een financieel instrument oftewel gratis geld nuttig is of zelfs onmisbaar. Op basis van dit ''uitgebreide'' onderzoek onder slechts 25 ondernemers en 11 stakeholders wil de provincie een pilot starten met maar liefst 56,5 miljoen euro + 5 miljoen euro.

Onnodig. Zo blijkt uit hetzelfde Statenvoorstel, want de reden van de spoed dat we mede hierover vandaag besluiten is: (en ik citeer) ''daarnaast vergroot de kans dat de ondernemers hun financiering elders betrekken bij uitstel van dit dossier''.

Dit college moet geen economische activiteiten uitvoeren die ook door het bedrijfsleven kunnen worden aangeboden. Financiering elders is juist goed, want dat betekent dat er geen 15 miljoen euro aan de Efteling en 41,5 miljoen euro aan Safaripark Beekse Bergen uitgeleend hoeft te worden voor verblijfsaccommodaties. Maar zoals het hoort aan het Ministerie van Financiën geleend kan worden wat resulteert in een lagere staatsschuld. Kortom, we kunnen dit Statenvoorstel van de agenda vegen.

Volgens dit college is er behoefte aan een financieel instrument om bedrijven de mogelijkheid te geven de vrijetijdssector innovatiever te maken. Daarnaast is dit college van mening dat er behoefte is om de sector te versterken. In 2015 is de Efteling verkozen tot leukste uitje van 2015. En voor 2016 zijn de Efteling en Beekse Bergen beide weer genomineerd. De PVV is trots op deze twee Brabantse bedrijven. De Efteling is het grootste attractiepark van Nederland. Beekse Bergen heeft, naar eigen zeggen, de grootste wildpark beleving van Europa. Vorige week kondigde de Efteling zelfs aan dat ze de grootste en duurste attractie ooit bouwen: Symbolica genoemd voor maar liefst 35 miljoen euro én dat zelfs zonder bijdrage van deze provincie. Juist deze partijen hebben zelf voldoende financiële middelen ofwel voldoende toegang tot de kapitaalmarkt. De PVV wil een einde maken aan de marktverstoring van dit college. Door het financieren van de Efteling en de Beekse Bergen is de provincie bezig met valse concurrentie tegen andere kapitaalverstrekkers en de vrijetijdssector.

En voor wie worden eigenlijk deze verblijfsaccommodaties gebouwd? In vakantiepark Droomgaard in Kaatsheuvel, welke op steenworp afstand van attractiepark de Efteling ligt, zijn 1.200 asielzoekers opgevangen. Waarom worden er hier niet hoogwaardige verblijfsaccommodaties gecreëerd voor Brabantse bezoekers? De eigenaar van de Beekse Bergen, vrijetijdsconcern Libéma - directeur Dirk Lips zei afgelopen zomer in 'BNR Zakendoen Met' dat als het COA een beroep doet op vrijetijdsconcern Libéma om meer ruimte beschikbaar te stellen voor de opvang van vluchtelingen, dat hij daar graag aan zal voldoen. De grootste verdiener volgens zakenblad Quote is inmiddels dan ook hofleverancier van noodbedden' Libéma. Kan dit college garanderen dat in deze verblijfsaccommodaties, geen vluchtelingen worden gehuisvest? Graag een reactie van de gedeputeerde.

Dan het Brabantse addertje onder het gras van deze leningen: 0-op de meter woningen (NOM-woningen). De PVV wil hierover alleen maar zeggen tegen dit college: stop met de provinciale regelzucht. Als het loont, dan volgt de markt en ook de consument vanzelf, daar hoeft dit college zich niet mee te bemoeien.

De Efteling, Beekse Bergen en Midpoint zijn met het idee gekomen om een Leisurefonds op te zetten. Gedeputeerde Pauli heeft nog wat handgeld, dus kloppen ze ook bij de provincie aan om dit financieel te realiseren. Faciliteren kan ook op andere wijzen dan alleen klaar te staan met een zak geld. Wat dragen de overige partners en partijen van Midpoint eigenlijk financieel bij aan dit Leisurefonds?

Afsluitend moet dit college ophouden met bedrijfje te spelen, de provincie is geen bank. Dit college verstrekt volgens eigen zeggen deze leningen alleen in het kader van haar publieke taak en met maatschappelijk rendement. Hoe bezien de coalitiepartijen in dit verband de initiatiefnota van de Tweede Kamerfracties van de VVD en D66, welke een eind wil maken aan de marktverstoring door provincies die onder het mom van algemeen belang economische activiteiten ontplooien die ook door het bedrijfsleven kunnen worden aangeboden. Wordt de term algemeen belang ook niet te vaak oneigenlijk gebruikt door dit college en hoe kijkt het college hier zelf tegenaan? Een pilot starten met een lening van maar liefst 56,5 miljoen euro, betekent dat elke Brabander 25 euro mag overmaken en wat resulteert in een benadeling van de kleinere ondernemer met betrekking tot zijn concurrentiepositie. Immers is het dit college te doen om het innovatiever te maken en versterken van de vrijetijdssector, maar pakt zij uit die hele sector (momenteel) slechts twee ondernemers.

Tweede termijn: indienen motie.

Stemming: tegen