Interpellatieverzoek PS 26-2 inzake situatie OMWB‏

Geachte voorzitter van Provinciale Staten,
 
Hierbij verzoekt de fractie van de PVV Noord-Brabant om een interpellatiedebat in de PS vergadering van aanstaande vrijdag 26 februari.
Wij willen het college opheldering vragen naar aanleiding van de op maandag 22 februari jl. in het Dagbericht opgenomen brief van de gemeenteraad van Geertruidenberg inzake het initiatiefvoorstel over de OMWB. De PVV fractie wil GS interpelleren vanwege de actualiteit rond het door de raad van Geertruidenberg opgezegde vertrouwen in het Dagelijks Bestuur (DB) van de OMWB. Ook in andere Midden/West-Brabantse gemeenteraden, zoals in Etten-Leur en Bergen op Zoom, zijn deze week signalen hierover afgegeven. Mede gelet op de schriftelijke Statenvragen die inmiddels door andere fracties over de situatie bij de OMWB zijn gesteld richt dit interpellatieverzoek zich primair op de rol en positie van de verantwoordelijk gedeputeerde als vice-voorzitter van het DB OMWB binnen de actuele situatie.
 
De PVV-fractie heeft hierover de volgende vragen:
-        De gemeenteraad van Geertruidenberg zegt het vertrouwen in het DB op en doet een moreel appèl aan de leden van het DB om af te treden. De raad stelt hierover: “Sinds de oprichting op 1 januari 2013 van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) is tot op heden een beeld ontstaan van een dagelijks bestuur (DB) dat OVER DE GEHELE LIJN niet in control is en derhalve niet in staat is gebleken een solide bestuur te voeren. In het verleden is niet het juiste leiderschap getoond. Er is geen vertrouwen dat het huidige DB dit leiderschap in de toekomst wel zal tonen.”
 
Kan GS aangeven of zij dit beeld van het DB deelt? Kan GS gemotiveerd aangeven of zij het beeld heeft dat het DB wel in control is, een solide bestuur voert en het juiste leiderschap toont?
 
-        Kan GS aangeven hoe zij de door de gemeenteraad van Geertruidenberg aangegeven kritiekpunten op het DB duidt, met name de volgende passage: “Als er echter sprake is van én onjuiste aannames, én onduidelijke afspraken én de bedrijfsvoering te lang onvoldoende op orde is, is er meer aan de hand. De ernst van de situatie en de – structurele- gevolgen die dit zou hebben voor de deelnemers is niet tijdig en niet volledig opgemerkt c.q. aangepakt door het DB. Zij hebben niet het leiderschap getoond waar om gevraagd werd.”
 
-        Bij de raads- en statenledenbijeenkomst in Etten-Leur op 16 februari jl. zijn door de OMWB in een presentatie een aantal knelpunten bij de OMWB geformuleerd, waar ook de raad van Geertruidenberg aan refereert. Dit betreft onder andere onvoldoende heldere werkafspraken, onvoldoende sturing op programmering/productie, geen betrouwbare bedrijvenbestanden en het niet op orde zijn van ICT/processen/systemen/informatievoorziening/communicatie. Kan GS gemotiveerd aangeven of zij van mening is dat de inzet van de verantwoordelijk gedeputeerde binnen het DB ten aanzien van deze knelpunten en kritiekpunten op het leiderschap voldoende adequaat is geweest?
 
-        Daarnaast zijn in de presentatie van de OMWB als oorzaken van het financieel tekort onduidelijke afspraken, onvoldoende sturing op de bedrijfsvoering en onjuiste aannames en onhaalbare verwachtingen in het bedrijfsplan genoemd. Bijvoorbeeld een onrealistische aanname van ziekteverzuim van 0%. Kan GS gemotiveerd aangeven of zij van mening is dat de inzet van de verantwoordelijk gedeputeerde binnen het DB ten aanzien van het voorkomen van financiële tekorten voldoende adequaat is geweest?
 
-        Volgens BN/deStem van 20 februari ('Bestuursleden, neem ontslag') heeft de omgevingsdienst in een verklaring laten weten:  'Dagelijks bestuur en directie nemen hun verantwoordelijkheid door te zorgen voor een sluitend meerjarenperspectief. Deze wordt medio maart aan het algemeen bestuur aangeboden.'
 
Kan GS aangeven of zij van mening is dat met het aanbieden van een sluitend meerjarenperspectief voldoende basis voor vertrouwen in het DB aanwezig is of acht GS meer maatregelen nodig om de OMWB bestuurlijk op orde te krijgen?
 
-        In BN/deStem van 22 februari ('Wanbeleid kost burger geld') stelt wethouder Van der Velden van de gemeente Bergen op Zoom dat de administratie van OMWB “voor geen meter klopt” en dat hij verwacht dat het huidig tekort van 3,4 miljoen euro over 2015 een stuk hoger gaat uitvallen. Kan GS gemotiveerd aangeven of zij deze verwachting ook heeft? Zo ja, kan GS aangeven om welk bedrag dit mogelijk zal gaan en in hoeverre dit ten laste van de provincie komt? In hoeverre heeft de verantwoordelijk gedeputeerde binnen het DB zicht ingezet op dit punt?
 
-        Daarnaast stelt BN/deStem dat de problemen voortkomen uit te dure huisvesting van de OMWB. Deelt GS deze constatering? Kan GS aangeven waarom de OMWB 280m2 kantoorruimte huurt in de nieuwbouwvleugel van het Provinciehuis? Kan GS aangeven waarom deze ruimtes niet verhuurd zijn aan commerciële partijen? Deelt GS de mening van de PVV-fractie dat door de OMWB hier te huisvesten er sprake is van een vestzak-broekzakoperatie? Zo nee, waarom niet?
 
-        Onze fractie bereiken signalen dat de verantwoordelijk gedeputeerde binnen het DB regelmatig afwezig is bij vergaderingen van de OMWB. Kan GS gemotiveerd aangeven of dit beeld klopt? Zo ja, hoe ziet GS dit in relatie tot het benodigde leiderschap binnen het DB van de OMWB?
 
-        Kan GS aangeven of de verantwoordelijk gedeputeerde binnen het DB het moreel appèl van de gemeenteraad van Geertruidenberg ter harte neemt en bereid is om ontslag te nemen als lid van het DB?
 
Wij verzoeken u ons verzoek in behandeling te nemen.
 
Met vriendelijke groet,
 
namens de fractie PVV Noord-Brabant,
 
Alexander van Hattem