PVV Noord-Brabant: "Brabant wordt één groot AZC!"‏

Geacht college,
 
Volgens Brabants Dagblad van 2 juni[1] is het uitgangspunt van 93.000 asielzoekers voor Brabant die voor de CdK de inzet zijn voor het Plan Van Aanpak Brabantse Asielopvang[2] veel hoger dan de verwachting die het ministerie hanteert in de begroting.
 
1. Is het college bekend met het artikel "Asielopvang: doet Brabant niet teveel"1?
 
2. Tijdens de informatiebijeenkomst over de asielinstroom op 18 april 2016 heeft de PVV gevraagd of het door de CdK gehanteerde aantal asielzoekers van 93.000 voor Nederland en het daaruit volgende aandeel voor Brabant van 14.000 het aantal conform de opdracht van het Rijk aan de CdK als Rijksheer is, óf dat dit aantal een eigen ambitie van het College weerspiegelt. Volgens de CdK betrof het aantal van 93.000 de opdracht van het Rijk, en hij sprak zelfs met de woorden "marsorders van de staatssecretaris". Ook in het provinciale persbericht van 2 juni jl. [3] wordt dit nogmaals bevestigd.
Deze uitspraak is strijdig met hetgeen nu in het artikel van Brabants Dagblad is vermeld, waar voor Brabant duidelijk sprake is van eigen beleid en vrijwillige extra aantallen opvang1.
- Kan het College duidelijkheid verschaffen waarom de PVV is meegedeeld dat het aantal van 14.000 asielzoekersplaatsen voor Brabant de opdracht van het Rijk aan de CdK als Rijksheer betroffen?
- Kan het College bevestigen dat dit op bevolkingsgrootte gebaseerde aantal niet is opgelegd door het ministerie, maar dat dit een Brabants streefcijfer van eigen beleid en vrijwillige extra aantallen opvang?
 
3. Wederom is hier sprake van een Brabants "wir schaffen das", op kosten en ten koste van onze eigen Brabanders. Wanneer is het College eindelijk bereid om te stoppen met het faciliteren van de asielinvasie en op te staan voor onze éigen Brabanders in plaats van de rest van de wereld welkom te heten op kosten van de hardwerkende Brabanders?
 
4. Bent u bereid onmiddellijk een streep te zetten door de volstrekt waanzinnige asielopvang in Brabant en bij het Rijk te pleiten voor opvang in de eigen regio en het sluiten van de Nederlandse grenzen voor de asielinstroom? Zo nee, waarom niet?
 
5. Volgens diverse berichten in de media[4] wordt door het COA veel te veel betaald aan exploitanten[5] van opvanglocaties. In het persbericht van de provincie is te lezen: “De komende weken worden de plannen besproken in het Platform Opvang Vluchtelingen (POV) en vindt er overleg met de gemeenten plaats om te komen tot realisering van noodopvanglocaties of AZC’s.”[6]
- Kan GS aangeven of er in of buiten het mede door de provincie georganiseerde Platform Opvang Vluchtelingen (POV), dan wel anderszins, afspraken worden gemaakt met exploitanten? Zo ja, welke afspraken?
- Kan GS aangeven of er in of buiten het mede door de provincie georganiseerde Platform Opvang Vluchtelingen (POV), dan wel anderszins, afspraken worden gemaakt inzake provinciaal vastgoed? Zo ja, welke afspraken?
 
Namens de PVV Noord-Brabant,
 
Patricia van der Kammen
Alexander van Hattem

 


[1]                      http://www.bd.nl/regio/brabant/asielopvang-doet-brabant-niet-te-veel-1.6073995

[2]                      http://www.bd.nl/regio/brabant/provincie-verplicht-brabantse-gemeenten-om-vluchtelingen-op-te-vangen-1.5875915

[3]                      http://www.brabant.nl/actueel/nieuws/2016/juni/alle-brabantse-gemeenten-werken-mee-aan-opvang-asielzoekers.aspx

[4]              https://www.nrc.nl/next/2016/06/04/coa-betaalde-te-veel-voor-opvang-1624220

[5]              http://www.bd.nl/regio/den-bosch-e-o/s-hertogenbosch/lib%C3%A9ma-ontkent-misbruik-te-hebben-gemaakt-van-opvang-asielzoekers-1.6078870

[6]              http://www.brabant.nl/actueel/nieuws/2016/juni/alle-brabantse-gemeenten-werken-mee-aan-opvang-asielzoekers.aspx

 

 

Beantwoording: pdfBrabant_één_groot_AZC_beantwoording_dd_14-06-2016.pdf