Statenvragen inzake vergunning voor omstreden megastal Diessen omdat provincie verzaakt

Geacht college,

De provincie heeft verzaakt om tijdig te reageren op de vergunningsaanvraag voor de megastal in Diessen, daardoor wordt de vergunning nu van rechtswege verleend. PVV Noord-Brabant is hierover behoorlijk ontdaan, omdat de bestuurskracht van de provincie al vele jaren van dien aard is dat het college niet in staat is om bestuurlijk consistent en daarmee betrouwbaar  te opereren. De afgelopen twee jaar is dit niet verbeterd en er is ook geen perspectief op duurzame verbetering.

Dit leidt tot de volgende Statenvragen:

1) Heeft dit college kennisgenomen van het artikel uit het Brabants dagblad ‘Vergunning voor omstreden megastal Diessen omdat provincie te laat reageert: 'Ze spelen onder één hoedje’?[1]
2) Kan GS aangeven of de inhoud van dit artikel correct is? Zo nee, wat is niet correct?
3) Kan GS aangeven waarom de provincie niet tijdig gereageerd heeft? Zo nee, waarom niet?
4) Kan GS aangeven hoe vaak er door de provincie de afgelopen 3 jaar niet tijdig is gereageerd op vergunningsaanvragen? Zo nee, waarom niet?
5) Kan GS aangeven hoe deze vergunningverlening van rechtswege door niet te reageren (lex silencio positivo) zich verhoudt tot de kwaliteitsdoelstelling in het VTH-uitvoeringsbeleid[2] (Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving) om géén lex silencio positivo’s in de vergunningverlening te laten plaatsvinden?
6) Kan GS aangeven of het begrijpt dat er bij de juridisch adviseur van de procederende familie de indruk ontstaat dat er met de varkenshouder onder één hoedje is gespeeld? Zo nee, waarom niet?
7) Deelt dit college de mening van de PVV dat vanwege het niet tijdig reageren op deze vergunningsaanvraag GS (wederom) niet in staat blijkt om bestuurlijk consistent en daarmee als een betrouwbare overheid te opereren? Deelt dit college de mening van de PVV dat GS hierin de afgelopen twee jaar niet verbeterd in is en er is ook geen perspectief is op duurzame verbetering? Zo nee, waarom niet?
8) Kan GS aangeven hoe zij de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en het zijn van een betrouwbare overheid in het bijzonder nog kan waarmaken richting burgers en ondernemers?
9) Kan GS aangeven welke maatregelen zij neemt om  het niet tijdig reageren op de vergunningaanvragen in het vervolg te voorkomen bij de betreffende afdeling VTH? Zo nee, waarom niet?
10) Kan GS als politiek verantwoordelijke voor het VTH-beleid aangeven welke consequenties zij verbindt aan het niet tijdig reageren op de vergunningaanvraag ? Zo nee, waarom niet?

 

Namens de PVV Noord-Brabant,

Maikel Boon

[1] https://www.bd.nl/hilvarenbeek/vergunning-voor-omstreden-megastal-diessen-omdat-provincie-te-laat-reageert-ze-spelen-onder-eneacute-eneacute-n-hoedje~a745c0e5/
[2] Statenmededeling Provinciale VTH opdracht 2018 en actuele stand van zaken VTH uitvoering:  http://www.brabant.nl/politiek-en-bestuur/provinciale-staten/vergaderingen-ps/download.aspx?qvi=897337

 

Beantwoording: pdfMegastal_Diessen_beantwoording_dd_13-3-2018.pdf