Statenvragen inzake IPO-congres in Brussel: "de toekomst van en de zeggenschap over Brabant weggegeven"

Geacht College,

De PVV heeft de volgende vragen voor het college:

1. Het IPO jaarcongres wordt najaar 2018 in Brussel georganiseerd. Het thema luidt 'Europa van de regio's: kies uw toekomst'.[1]
Volgens de begeleidende tekst gaat het congres "over de thema’s waar we, als provincies, inspraak en invloed willen hebben op het beleid dat in de Europese Unie wordt gemaakt."

a. Is het college net als de PVV van mening dat beleid überhaupt niet in Brussel maar in Nederland dient te worden bepaald?

b. Is het college net als de PVV van mening dat beleid door onze éigen nationale, provinciale en lokale volksvertegenwoordiging en bij voorkeur daarop aanvullend via referenda door onze éigen burgers bepaald moet worden?

c. Zo nee, waarom vindt het college Brussel belangrijker dan óns parlement in Den Haag, ónze Provinciale Staten en ónze gemeenteraden?

2. De congresaankondiging 1 stelt "Europa heeft een steeds grotere invloed op het provinciale beleid en de uitvoering hiervan in de regio. In het voorjaar van 2019 brengen de Nederlandse kiezers hun stem uit voor de verkiezingen van Provinciale Staten en van het Europees Parlement. Voor de gezamenlijke provincies reden om, samen met het Huis van de Nederlandse Provincies, voor de eerste keer het IPO Jaarcongres te organiseren in Brussel, het bestuurlijk hart van Europa. Het thema dit jaar is: ‘Europa van de regio’s: kies uw toekomst’."

a. Is het college net als de PVV van mening dat die steeds grotere invloed een reden voor serieuze zorgen voor de Provincie zouden moeten zijn in plaats van een euforische roze droom? Wanneer gaan bij het college de ogen open over wat Brussel voor de burger betekent die het mislukte project betalen, vroeger, nu en in de toekomst en dat alles mede dankzij u?

b. Op welke wijze laat GS toe dat Brussel de uitvoering van het beleid in de regio bepaalt?

c. Kan het college concrete voorbeelden noemen van de invloed van Brussel op de beleidsuitvoering in Noord-Brabant?

3. Volgens het programma zal Noord-Brabant één van de workshops organiseren, in dit geval de workshop getiteld 'Een kleine bescheiden unie?!'. In de begeleidende tekst wordt een quote aangehaald van Europees Commissievoorzitter Juncker "Ik streef naar een grote en ambitieuze Unie waar het om grote problemen gaat, en naar een kleine en bescheiden Unie waar het om kleine problemen gaat."

Is het college net als de PVV van mening dat Commissievoorzitter Juncker helemaal niets moet willen of nastreven, maar in plaats daarvan als ongekozen bureaucraat gewoon moet uitvoeren wat de Europese Raad hem opdraagt?

4.
a. Is het college bekend met Juncker's quote uit 1999 "Wir beschließen etwas, stellen das dann in den Raum und warten einige Zeit ab, was passiert. Wenn es dann kein großes Geschrei gibt und keine Aufstände, weil die meisten gar nicht begreifen, was da beschlossen wurde, dann machen wir weiter - Schritt für Schritt, bis es kein Zurück mehr gibt."[2]

b. Is het college bekend met Juncker's quote "If it's a Yes, we will say 'on we go', and if it's a No we will say 'we continue'"[3] uit 2005 over het toen aanstaande Franse referendum over de EU grondwet?

c. Is het college bekend met Juncker's quote ""Monetary policy is a serious issue. We should discuss this in secret, in the Eurogroup. I'm ready to be insulted as being insufficiently democratic, but I want to be serious. I am for secret, dark debates."[4]

d. Is het college bekend met Juncker's quote "When things get serious, you have to know how to lie."[5]?

e. Is het college bekend met de Juncker's uitspraken over het Europees Parlement "Le Parlement Européen est ridicule"[6]?

f. Is het college, gezien deze selectie uitspraken van Juncker net als de PVV van mening dat het aanhalen van een quote van een persoon met een dergelijke evidente afkeer van volksvertegenwoordiging, democratie en zelfbeschikking voor een bevolking en een regelrecht destructieve agenda voor ons mooie continent Europa volkomen misplaatst is? Zo nee, hoe zou het college de hierboven genoemde (a t/m e) uitspraken van Juncker dan wél willen typeren?

g. Is het college serieus in het streven de Brabantse volksvertegenwoordiging naar een congres te lokken middels een quote over de omvang van de EU van een ongekozen bureaucraat met een evidente haat jegens democratie, de inwoners van de EU-landen én volksvertegenwoordigers?

5.
a. Waarom bevat het programma geen enkel eurokritisch geluid?

b. Waarom kiest het college voor deze blinde eurofiele houding?

6. Is het college bereid de Brabantse workshop onmiddellijk te annuleren? Zo nee, waarom niet?

7. Is het college bereid het lidmaatschap van het IPO onmiddellijk op te zeggen? Zo nee, waarom niet?

8.
a. Kan het college eens aan de Brabantse belastingbetalers uitleggen waarom die moeten betalen voor dit elitaire uitstapje?

b. Hoeveel kost dit elitaire uitstapje de Brabantse belastingbetalers?

c. Bent u bereid uw verdere deelname aan het congres te annuleren?

d. Bent u bereid om alle statenleden -vooral die van uw eigen partijen- die van mening zijn dat zij dit eurofiele feestje niet mogen missen dringend te adviseren het buitenlandse snoepreisje mooi zelf te betalen? Zo nee, waarom niet?

 Namens de PVV Noord-Brabant,

P. van der Kammen

[1] http://www.ipo.nl/publicaties/ipo-jaarcongres-2018-over-het-europa-van-de-regios 

[2] http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-15317086.html 

[3] https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/1490810/Keep-up-the-pressure-for-a-No-vote-Left-warned.html 

[4] https://euobserver.com/economic/32222 

[5] https://www.bbc.com/news/world-europe-28317790 

[6] https://www.youtube.com/watch?v=Fi2mgWa__pU 

 

Beantwoording: pdfToekomst_en_zeggenschap_Brabant_beantwoording_dd_14-08-2018.pdf