Statenvragen Ernstige ongevallen op de net gerealiseerde Westparallel (N69)

Geacht college,

Op de in oktober 2021 geopende Westparallel van de N69 t.h.v. Riethoven heeft afgelopen week een dodelijk ongeval plaatsgevonden.[1] De bestuurder schoot door de smalle middenberm en kwam op de verkeerde weghelft frontaal in botsing met een ander auto. In mei van dit jaar botste twee vrachtauto’s op elkaar, waardoor een bestuurder bekneld kwam te zitten en in oktober 2022 botste twee voertuigen frontaal op elkaar, omdat ook toen een auto door de middenberm schoot en op de verkeerde weghelft terecht kwam.[2] De PVV maakt zich ernstige zorgen over de verkeersveiligheid op deze Westparallel van de N69. Zeker omdat wij tijdens de realisatiefase er steeds op hebben gehamerd dat de weg 2x2 baans zou moeten worden i.v.m. de verkeerscongestie (I/C verhouding van 0.81%). Ook het ontbreken van een geleiderail in de smalle middenberm op deze drukke weg is nu al funest gebleken. Tevens zijn er geen pech- of noodstroken en kunnen de nooddiensten de plek van een ongeval vaak moeilijk bereiken omdat er maar één rijstrook is.

Daarom de volgende vragen:

1. Maakt u zich ook zorgen over de verkeersveiligheid op de net geopende Westparallel van de N69 na deze ernstige ongevallen? Zo nee, waarom niet?

2. Bent u het met de PVV eens dat er z.s.m. een geleiderail in de middenberm van de weg moet komen, zodat niet nog meer voertuigen door de middenberm op de verkeerde weghelft komen? Zo nee, waarom dan niet?

3. De verkeerscongestie op de Westparallel is al erg groot, bent u het daarom met ons eens dat, zoals de PVV altijd heeft geopperd, de weg eigenlijk uit 2x2 rijbanen zou moeten bestaan? En ben u het met ons eens dat deze weg alsnog moet worden opgewaardeerd tot 2x2 rijbanen? Zo nee, waarom niet?

4. Op de weg ontbreken pech- en noodstroken, gaat u die alsnog aanleggen na de recente ongevallen? Zo nee, waarom niet?

5. Wat is de mening van de nooddiensten over deze erg smalle weg met maar één rijstrook? Kunnen zij wel tijdig op de plek van een ongeval komen en adequate zorg verlenen? Graag een uitgebreide toelichting.

Namens de PVV Noord-Brabant,
Tjerk Langman

[1] https://www.ad.nl/veldhoven/vrouw-27-uit-belgie-overleden-bij-frontale-botsing-op-westparallel-n69-bij-riethoven~ad87d0f8/  

[2] https://www.ed.nl/bergeijk/chauffeur-gewond-na-zwaar-ongeval-met-vrachtwagens-op-n69-bij-riethoven-weg-inmiddels-weer-vrij~a7a03688/