Statenvragen Brabantse bushaltes rookvrij

Geacht college,

Uit de media heeft onze fractie vernomen dat het college van plan in om alle Brabantse bushaltes rookvrij te maken.[1] Waar mogelijk worden bij bushaltes tegels geplaats om mensen te wijzen op de rookvrije zone, anders volgt een sticker. Hoewel de meeste bushaltes in onze provincie onder beheer van gemeenten vallen, wil de provincie deze taak toch op zich nemen. Al met al zou dit 400.000 euro moeten gaan kosten.

Hierover hebben wij de volgende vragen:

  1. Is het college het met de PVV eens dat 400.000 euro erg veel geld is voor het zogenaamd rookvrij maken van Brabantse bushaltes? Zo nee, waarom niet?
  2. Waarom zou het bijvoorbeeld al nodig zijn om dure tegels te leggen, als veel goedkopere stickers al zouden volstaan?
  3. Heeft het college, alvorens over te gaan tot het trekken van de provinciale portemonnee, bij de Brabantse gemeenten geïnformeerd of er überhaupt draagvlak bestaat om de eigen bushaltes rookvrij te maken? Zo nee, waarom niet?
  4. Bij Omroep Brabant[2] valt te lezen dat het handhaven van de rookvrije bushaltes “erg lastig” zal zijn. Is het college het met de PVV eens dat het zeer onverstandig is om 400.000 euro uit te geven voor een symbolische maatregel die niet te handhaven valt? Zo nee, waarom niet?
  5. Kan het college duidelijkheid verschaffen over de juridische status van de “rookvrije” bushaltes. Zorgt het plaatsen van de aangekondigde tegels en stickers er daadwerkelijk voor dat roken bij bushaltes vanaf dat moment wettelijk verboden is?
  6. Is het college, gezien het bovenstaande, bereid om af te zien van het plan om de Brabantse bushaltes op deze manier rookvrij te maken? Zo nee, waarom niet?

Namens de PVV Noord-Brabant,

Tjerk Langman

 

[1] https://www.brabant.nl/actueel/nieuws/alle-5-500-bushaltes-noord-brabant-jaar/

[2] https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4500407/bushaltes-worden-rookvrij-maar-het-handhaven-is-een-ander-verhaal