Statenvragen Veiligheid kruispunt A270/N270

Geacht college,

Op het kruispunt A270/N270 – Neervoortse Dreef t.h.v. Helmond gebeuren de laatste tijd veel ernstige ongelukken[1]. Steeds meer mensen maken zich hier zorgen over. Zo ook Veilig Verkeer Nederland[2].
De A270/N270 is een korte verbindingsweg tussen Eindhoven en Helmond waar de maximumsnelheid steeds verandert en er dus ook nog een kruispunt (A270/N270 – Neervoortse Dreef) met verkeerslichten is gevestigd. Dit maakt de verkeerssituatie voor automobilisten erg onduidelijk en daardoor gevaarlijk. De gemeente Helmond is verantwoordelijk voor het kruispunt maar de provincie is wegbeheerder van de A270 die direct op het kruispunt aansluit.

Daarom hebben wij de volgende vragen:

1. Heeft u kennis genomen van de ongelukken die onlangs zijn gebeurd op dit kruispunt en deelt u de mening van Veilig Verkeer Nederland dat dit kruispunt onduidelijk en dus niet veilig is? Zo nee, waarom niet?

2. Bent u het met de PVV eens dat de laconieke reactie van de gemeente Helmond (‘we maken ons geen zorgen’) totaal niet past bij de campagne: Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers, en gaat u hierover in gesprek met de gemeente Helmond? Zo nee, waarom niet?

3. Bent u het met ons eens dat dit kruispunt z.s.m. moet worden aangepakt b.v. door de aanleg van een ongelijkvloerse kruising, zodat automobilisten niet steeds op de rem hoeven te stappen en er een constante maximum snelheid van 100 kilometer per uur kan worden gereden wat ook beter is voor de doorstroming? Zo nee, waarom niet?

4. De A270 is al vele jaren een testweg van de Automotive Campus. De resultaten van de tests worden gebruikt om doorstroming en veiligheid op de weg te verbeteren. Toch blijft de A270 erg onveilig en filegevoelig, zeker door het bovengenoemde onduidelijke kruispunt. Hoe verklaart u dit?

5. De A270/N270 is een hele korte verbindingsweg tussen Eindhoven en Helmond maar valt onder de verantwoordelijkheid van zowel de gemeente Eindhoven als de gemeente Helmond en de provincie. Is dit niet een verwarrende situatie om tot een eenduidige besluitvorming te komen? Zeker als het gaat om de toekomstige aanpak van deze weg? Graag een toelichting.

Namens de PVV Noord-Brabant,
Tjerk Langman, Statenlid

[1] https://www.ed.nl/helmond/gewonde-bij-aanrijding-op-gevaarlijke-kruising-bij-brandevoort-weg-afgezet~a56c1924/ 

[2] https://www.ed.nl/helmond/van-50-km-u-via-70-naar-100-terug-naar-80-en-weer-naar-100-hoe-gek-wil-je-het-maken~a6a88fd3/