Statenvragen 'Versoepeling maatregelen Q-Koorts'

Tilburg, 17 september 2011

Geacht college,

Op 15 september verscheen op de site van Brabants Dagblad een artikel[1] over de versoepeling van maatregelen ten aanzien van de Q Koorts. Het artikel vloeit voort uit de bekendmaking van de brief[2] van minister Schippers en staatssecretaris Bleker. Uit deze brief blijkt dat het landelijk uitbreidingverbod van deze bedrijven van tafel kan. De minister en staatsecretaris baseren zich op onderzoeksrapporten en bevindingen van deskundigen. In onze verordening Ruimte staat, als gevolg van het landelijke uitbreidingsverbod, dat geiten- en schapenbedrijven 'op slot' zitten tot juni 2012.

Vasts staat dat onze provincie relatief zwaar is getroffen door de Q-koorts. Dit leidt tot de volgende vragen:

1. Heeft het college kennis genomen van de brief van de staatssecretaris en de minister?

2. Deelt GS de mening dat het vanuit het oogpunt van volksgezondheid aanvaardbaar is om het uitbreidingsverbod in te trekken? Zo ja kan GS uitleggen hoe het kan dat nog geen half jaar geleden bij een bedrijf in de gemeente Landerd Q-koorts is geconstateerd?

3. Heeft GS andere bronnen, deskundigen, onderzoeken die van belang zijn voor het innemen van een standpunt over het intrekken van het uitbreidingsverbod? Zo ja welke zijn dit dan en kan de PVV fractie hier een opgave van krijgen? Zo neen, hoe kan het dat GS, wetende dat onze provincie door de Q-koorts zwaar getroffen is en volksgezondheid een essentieel punt is, zelf geen aanvullend onderzoek verricht?

4. Uit de brief van de minister en de staatssecretaris valt te lezen dat in 2011 meer ziektegevallen worden gemeld dan in 2007. Hieruit blijkt dat de Q koorts nog niet over zijn hoogtepunt heen is, laat staan dat er geen reëel gevaar meer is. Welke maatregelen neemt GS om er zorg voor te dragen dat de Brabantse burger na het intrekken van het uitbreidingsverbod beschermd wordt tegen de Q koorts besmetting?

5. Kan GS de Brabantse burger garanderen dat er vanaf heden geen enkele besmetting met het Q-koorts virus meer zal plaatsvinden? Zo neen, waarom niet en kan GS een eventuele intrekking van het uitbreidingsverbod hiermee rijmen?

Als GS van mening is dat de volksgezondheid niet in het geding is, is het de vraag of het redelijk is de bedrijven tot juni 2012[3] op slot te houden.

6. Gaat GS de intrekking van het uitbreidingsverbod voor de geiten- en schapenbedrijven meenemen met de eerste herziening van de Verordening Ruimte? Zo neen, wat is het belang om deze bedrijven langer dan strikt noodzakelijk op slot te zetten?

Met vriendelijke groet,

Martijn Kap

Statenlid PVV Noord-Brabant

[1] http://www.brabantsdagblad.nl/regios/9496131/Maatregelen-tegen-Qkoorts-versoepeld.ece

[2] http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/q-koorts/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/09/15/q-koorts-stand-van-zaken-15-september-2011.html

[3] Zie artikel 9.8 van de Verordening Ruimte van de provincie Noord-Brabant


Beantwoording statenvragen door GS