Statenvragen: Jeugdzorg Nederland waarschuwt voor noodsituatie

Geacht college,

In een brief gedateerd 10 oktober 2011, gericht aan de algemene commissie Jeugdzorg van de Tweede Kamer, waarschuwen het Interprovinciaal Overleg (IPO) en Jeugdzorg Nederland de Tweede Kamer voor een noodsituatie bij de jeugdbescherming en jeugdreclassering.

Staatssecretaris Teeven wil namelijk voor 2012 een extra bezuiniging van 19 miljoen euro op de jeugdbescherming, terwijl de tarieven voor jeugdbescherming en jeugdreclassering nog in onderzoek zijn bij de Algemene Rekenkamer.

In de brief van 10 oktober jl. schrijven het IPO en Jeugdzorg Nederland dat het drastisch verlagen van het budget voor 2012 en verder een zware wissel trekt op de onderhandelingen die nog tussen IPO, Jeugdzorg Nederland en V&J plaats moeten vinden.

Onderzoek Een verlaging van de financiering van de jeugdzorg kan gevolgen hebben voor de kwaliteit van de te leveren zorg aan kinderen met een Onder Toezicht Stelling (OTS). In Noord-Brabant betreft dit gemiddeld 2600 onder OTS gestelde jeugdigen.

Dat leidt tot de volgende vragen aan uw college:

1. Is de bovengenoemde brief van 10 oktober aan uw college bekend en welke acties heeft uw college in dit kader naar het Ministerie van V & J ondernomen?

2. Wat zijn de in dit kader voor 2012 door het Ministerie van V & J aan Noord-Brabant toegekende budgetten voor deze categorie onder OTS gestelde jeugdigen?

3. Wat zijn de consequenties van deze voorgenomen bezuinigingen van het Ministerie van V & J voor de Jeugdbescherming in Noord-Brabant?

Hoogachtend,

Namens de PVV Statenfractie,

Jan Kerkhoff


Beantwoording statenvragen door GS