PVV wil uitleg subsidie "fietslessen allochtone vrouwen"

De PVV-fractie Noord Brabant heeft vragen gesteld over de cofinanciering van een subsidie voor fietslessen voor allochtone vrouwen in Tilburg. "In 2010 heeft de provincie besloten te stoppen met diversiteitssubsidies, maar hier wordt er tóch weer één verstrekt" aldus de PVV, die bovendien twijfelt aan het nut van de fietslessen.

"Wij willen inzicht in de totale kosten van dit project. Wat kost het om één persoon te leren fietsen en wat is de bijdrage aan de maatschappij dat deze persoon heeft leren fietsen. Is er een evaluatierapport waarin langere termijneffecten zijn opgenomen? Kunnen wij zien of belastinggeld hier redelijk is besteed?" De PVV is van dat laatste niet op voorhand overtuigd.

Onderstaand de Statenvragen.

Geacht college,

Op pagina 50 van het document "Cofinanciering Regionale Uitvoeringsprogramma's" wordt gemeld dat in de gemeente Tilburg een door de provincie gecofinancierde subsidie wordt verstrekt voor "fietslessen voor allochtone vrouwen". De PVV-fractie heeft hierover de volgende vragen:

1 Subsidies ten aanzien van diversiteitsbeleid zouden worden afgebouwd. Is dit de laatste subsidieverstrekking voor "fietslessen voor allochtone vrouwen"? Zo nee, waarom niet en tot wanneer wordt er nog subsidie verstrekt?

2 Welke reden ligt er ten grondslag aan de verlening van deze subsidie?

3 Mag elke "Allochtone vrouw" aan deze fietslessen deelnemen, of alleen een bepaald deel van de "allochtone vrouwen" en welke definitie van "allochtoon" is dan van kracht?

4 Waarom mogen alleen allochtonen aan deze fietslessen deelnemen? Hoe verhoudt zich dit tot artikel 1 van de Grondwet?

5 Waarom mogen alleen vrouwen aan deze fietslessen deelnemen? Hoe verhoudt zich dit tot artikel 1 van de Grondwet?

6 Is / wordt er een eigen financiële bijdrage geleverd door de deelnemers? Zo ja, hoeveel?

7 Hoe is het voor- en natransport geregeld voor de deelneemsters en door wie is / wordt dat betaald?

8 Door welk bedrijf of instantie worden / zijn de fietsen geleverd en de fietslessen verzorgd?

9 Met betrekking tot de subsidieverstrekking hebben wij de volgende vragen. Indien in voorgaande jaren ook (dergelijke) subsidies voor fietslessen zijn verstrekt, dan graag de vragen uitgesplitst per jaar:
9.1 Hoe vaak is deze subsidie verstrekt en voor welk bedrag?
9.2 Aan wie is de subsidie verstrekt?
9.3 Voor hoeveel deelnemers is er subsidie aangevraagd?
9.4 Hoeveel deelnemers hebben er daadwerkelijk meegedaan?
9.5 Hoeveel deelnemers hebben de cursus afgerond?
9.6 Indien er een discrepantie tussen 9.3 en 9.4 – 9.5 is, is er dan geld terug gestort? Zo nee,
waar is dat geld dan gebleven / aan besteed?

10 Zijn de effecten van deze subsidie(s) geëvalueerd? Zo nee, waarom niet en zo ja, zijn daar rapportages van beschikbaar?

11 Worden er naast deze subsidie nog andere (al dan niet via cofinanciering) discriminatoire subsidies op diversiteits- / multicultureel gebied verstrekt door de provincie Noord Brabant?

Harry van den Berg
PVV Noord Brabant