PVV: Aanbestedingsvoordeel N261 niet realistisch

Een aanbestedingsvoordeel van bijna 30 miljoen euro op de N261 zorgt voor de nodige vragen bij de PVV-fractie in Noord Brabant. "Ofwel hebben we jarenlang veel te veel betaald voor de aanleg van onze wegen, ofwel onze provinciale ambtenaren kunnen niet rekenen, ofwel de winnaar van de aanbesteding, de BAM speelt het spel niet zuiver" aldus mobiliteitswoordvoerder Harry van den Berg.

"Ik krijg er de vinger nog niet achter, maar wat we vaker zien is dat ondernemers veel te laag inschrijven en vervolgens moeilijk gaan doen over de uitvoering. In dit geval geen Dreamport, zoals zo fraai getoond op een provinciale youtubefilm, maar een Cheap Street. Op zich houden wij wel van een sobere, effectieve uitvoering, maar dan moet daar bij een aanbesteding ook vanuit worden gegaan. In dat geval kan ook de concurrentie eerlijk meebieden. Maar nogmaals: als de BAM dit Dreamportproject voor dit geld kan realiseren, uitstekend! Maar dan ben ik wel bang dat de belastingbetaler de afgelopen decennia meer dan behoorlijk gepakt is!"

De PVV heeft via een Statenvraag opheldering gevraagd aan het Provinciebestuur:

 

Geacht college,

Bij de behandeling van het BMIT ziet de PVV-fractie een toename van de middelen van bijna € 30.000.000. Dit geld blijkt afkomstig uit een aanbestedingsvoordeel bij de ombouw van de N261.

Gezien de hoge ambities bij de ombouw van deze weg, zoals te zien op internet (1) en in het beeldkwaliteitsplan en het wegontwerp, vindt onze fractie een zo groot voordeel ten opzichte van de geschatte/verwachte aanbestedingssom merkwaardig en heeft daarom de volgende vraag:

1. Wordt de N261 voor het aanbestedingsbedrag in het geheel zo uitgevoerd als in het beeldkwaliteitsplan is getoond (zie de video (1) voor een goede impressie) en volgens het voorgestelde wegontwerp? Zo ja, hoe verklaart u dan het enorme aanbestedingsvoordeel? Zo nee, in hoeverre worden er versoberingen toegepast en in hoeverre tast dit de kwaliteit van de beeldkwaliteit en het wegontwerp aan?

Hoogachtend,

Namens de PVV-fractie,

Harry van den Berg

(1): http://www.youtube.com/watch?v=hFWHll0Zc0k&list=UUpK9euMnH7PC9HB-aSE-c4g&index=1&feature=plcp