PVV: Kunst A50 mogelijk levensgevaarlijk!

De PVV is ongerust over de effecten van het zeer opvallende kunstproject ‘’Gezicht van de A50’’ in Veghel, waar bewegende beelden ter hoogte van een bochtige snelweg de weggebruikers ernstig afleiden.

Er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat afleiding erg gevaarlijk is. Het lijkt de PVV sterk dat een 100 meter brede sterk verlichte kunstuiting op een bochtige weg minder gevaarlijk zou zijn dan sms-en in de auto. ‘’Zeker gezien de verleiding om bij het passeren van het kunstwerk steeds scherper naar rechts te kijken, hetgeen volgens ons politiek gezien dan wel zeer verstandig kan zijn, op de weg is het levensgevaarlijk!’’, aldus Harry van den Berg van de PVV in Noord Brabant.

De PVV heeft statenvragen gesteld aan het provinciebestuur en heeft aangegeven deze zaak zo urgent te vinden dat bij niet tijdige beantwoording het in de komende Statenvergadering aan de orde zal komen.

Harry van den Berg   PVV Noord Brabant

Projectinformatie: http://www.bkkc.nl/bkkc/nieuws/januari-2013/de-navel-in-de-oermaas

Onderstaand de Statenvragen:

Geacht college,

 

De PVV is ongerust over de effecten van het zeer opvallende kunstproject ‘’Gezicht van de A50’’ in Veghel, waar bewegende beelden ter hoogte van een bochtige snelweg de weggebruikers ernstig afleiden. Daarom heeft de PVV de volgende vragen, die zij gezien de urgentie graag uiterlijk op 23 januari 2013 door GS beantwoord wil zien, anders zullen deze vragen in de rondvraag van de Statenvergadering 2 dagen daarna gesteld worden.

1          Is de relatie met de verkeersveiligheid op de A50 en dit kunstobject onderzocht, met inachtneming van het SVOW-onderzoek (1)? Zo nee, waarom niet?

2          Volgens literatuur (2) is 5-25% van de ongevallen veroorzaakt door afleiding. Gezien de zeer opvallende en meer dan 100 meter brede verlichting ligt het in onze lijn der verwachting dat dit kunstwerk voor levensgevaarlijke afleiding kan zorgen. Hoe is het mogelijk dat hier ooit toestemming voor gegeven is en door wie is er bij GS toestemming gegeven, gezien de directe en indirecte (via BKKC) bijdrage vanuit de Provincie Noord Brabant?

3          Wat gaat GS de slachtoffers of erger nog: nabestaanden vertellen indien het daar op de A50 fout gaat?

4          Volgens onze inschatting is het niet de vraag of, maar wanneer het fout gaat. Deelt GS die inschatting? Zo ja, waarom is dit project dan te zien? Zo nee, waarom niet?

Hoogachtend,

 

Namens de PVV Statenfractie,

 

Harry van den Berg

(1) http://www.flitsservice.nl/phpBB/media/onderzoek-naar-gevaar-snelwegreclame-t58364.html

(2) http://www.swov.nl/rapport/R-2012-04.pdf