Statenvragen halal vlees kantine Provinciehuis

Geacht college,

Hoewel niet aangekondigd via de intranet menu-lijst, stond in de kantine van het Provinciehuis vandaag een broodje kebab op het menu. Expliciet stond erbij vermeld dat het om een 'halal' broodje kebab ging.

Halal is een islamitische term waarmee wordt aangegeven wat voor moslims toegestaan is. De onderliggende regels zijn afgeleid uit de Koran, de Hadith en daaruit afgeleide soenna. Vereisten voor halal slacht zijn onder meer dat de slachter een moslim moet zijn en dat het dier onverdoofd wordt geslacht. Met de vermelding ‘halal’ kan dus worden verondersteld dat sprake is van rituele slacht.

In het rapport ‘Welzijnsaspecten bij het slachten (drijven, fixeren, kelen) van runderen en schapen’ [1] wordt geconcludeerd dat er een hoog risico op welzijnsproblemen is bij het onverdoofd slachten omdat het dier onder andere angst, pijn en stress kan voelen na het kelen.

In 2004 kwam de EFSA (European Food Safety Agency) met een uitgebreid wetenschappelijk rapport [2] en  concludeerde dat een dier steeds bedwelmd moet worden voor de keling omwille van ernstige welzijnproblemen geassocieerd met het slachten zonder bedwelming.

Een en ander leidt tot de volgende vragen:

1. Bent u bekend met het feit dat er in de kantine van het Provinciehuis halal eten wordt geserveerd?

Op 20 september 2011 beantwoordde GS op vragen over het aanbieden van onverdoofd en/of ritueel geslacht vlees in het Provinciehuis het volgende:

'Wordt er in het provinciehuis onverdoofd en/of ritueel geslacht vlees aangeboden? Zo ja, welke soorten vlees?

Nee; in het provinciehuis wordt geen onverdoofd en/of ritueel geslacht vlees aangeboden. Onze cateraar staat hiervoor garant.'

Aangezien vlees met de vermelding halal per definitie kan worden verondersteld als ritueel geslacht vlees, wordt duidelijk van deze afspraak met de cateraar afgeweken.

2. Is GS het met ons eens dat de afspraak met de cateraar geschonden is, nu er wél ritueel geslacht halal vlees wordt aangeboden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid om de cateraar hier op aan te spreken?

3. Wat vindt u ervan dat een onverdoofd dier soms tot 60 seconden of meer pijn moet leiden bij de slacht?[3] Vindt  u dit een voorbeeld van dierenwelzijn? Bent u met de PVV van mening dat onverdoofd slachten een dieronvriendelijke daad is die niet meer van deze tijd is en niet thuishoort in een beschaafd land als Nederland?

4. Bent u net als de PVV van mening dat het aanbieden van halal vlees in de kantine van het provinciehuis een slecht signaal is? Zo ja, bent u bereid met onmiddellijke ingang alle halal (voor)bereide producten uit de kantine te weren? Zo nee, waarom niet?

 

Hoogachtend,

Namens de PVV Statenfractie Noord-Brabant,

 

Alexander van Hattem

Patricia van der Kammen

 

[1] Raad voor Dierenwelzijn, 2007. Wetenschappelijk rapport: Welzijnsaspecten bij schapen.

//www.health.fgov.be/internet2Prd/groups/public/@public/@dg4/@animalsplants/documents/ie2divers/19059110.pdf" target=_blank data-mce-href="http://www.health.fgov.be/internet2Prd/groups/public/@public/@dg4/@animalsplants/documents/ie2divers/19059110.pdf">http://www.health.fgov.be/internet2Prd/groups/public/@public/@dg4/@animalsplants/documents/ie2divers/19059110.pdf

2 European Food Safety Authority (EFSA), 2004. Opinion of the Scientific Panel on Commission related to welfare aspects of the main systems of stunning and killing the 45: 1-29. http://www.efsa.europa.eu/en/science/ahaw/ahaw_opinions/495.html

3 Mellor, D.J., T.J. Gibson, C.B. Johnson, 2009. A re-evaluation of the need to stun calves prior to slaughter by ventral-neck incision: An introductory review. New Zealand Veterinary Journal 57(2): 74-76.