De Transitie van de Jeugdzorg: Het zal je zorg maar zijn!

De transitie van de Jeugdzorg wordt op 1 januari een gemeentelijke verantwoordelijkheid, waar tot op heden het een provinciale taak is. Een van de meest ingrijpende wijzigingen in het zorgstelsel staat voor de deur!

De PVV is niet tegen de overheveling van taken naar de gemeenten (decentralisatie), ook niet tegen de overheveling van jeugdzorg naar de gemeenten. Het principe van één hulpverlener voor een gezin is een goed uitgangspunt, en omdat een gemeente een beter zicht heeft op haar bevolking en de problemen en behoeften daarvan dan het Rijk of de provincie, vinden wij dit een goede zaak.

De manier waarop deze transitie plaatsvindt, kan in onze ogen echter geen goedkeuring wegdragen: te snel, te overhaast, zonder proefprojecten en met veel onduidelijkheid.

Amper 9 maanden voor de transitiedatum blijken  veel belangrijke zaken nog niet te zijn opgelost zoals:

- De plaats en het functioneren van het AMHK (Algemene Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling).

- De spoedeisende hulp voor jeugdigen.

- De buiten-provinciale plaatsingen

- Het woonplaatsprincipe

- Definitie afspraken met zorgaanbieders over de zorginkoop

- De frictiekosten

- De financieringsstructuur

- De continuïteit van de zorg

- Het BTW vraagstuk want de BTW vrijstelling is niet in de nieuwe Jeugdwet geregeld

En dat is nog slechts het topje van de ijsberg. De reeks van publicaties en rapporten die de afgelopen maanden zijn verschenen tonen aan dat de transitie zoals die nu wordt uitgevoerd ernstige gevolgen kan hebben voor de continuïteit van de zorg voor jeugdigen.

Eén vijfde van de gemeenten is niet klaar voor de transitie Jeugdzorg en een kwart van de gemeenten zegt zich zorgen te maken of weet niet of het gaat lukken. De meeste gemeenten hebben nog geen afspraken gemaakt met zorgaanbieders over hoe de Jeugdzorg volgend jaar moet worden voortgezet. Budgetten en risico's zijn onduidelijk. 

Tijdens de recente behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer heeft de PVV bij monde van Mariëtte Frijters gepleit voor een uitstel van de invoerdatum met 1 jaar. Dan zou er bijvoorbeeld meer duidelijkheid zijn over de frictiekosten en wie ze gaat betalen. Ook hebben de gemeenten dan meer tijd om hun zaakjes op orde te krijgen o.a. wat betreft hun financiering, het aanbestedingstraject en de continuïteit van de zorg.  Het mocht niet baten want het Wetsvoorstel voor de nieuwe Jeugdwet is ook in de Eerste Kamer aangenomen.

De PVV zal er echter alles aan doen om deze transitie Jeugdzorg in Brabant met zo min mogelijk problemen te laten verlopen. Kwetsbare jeugd verdient het dat alles goed wordt geregeld en het kan niet zo zijn dat de provincie de jeugdzorg zomaar over de schutting van de gemeenten kiepert.

In maart heeft de PVV in vergadering van de Provinciale Staten van Noord-Brabant aandacht gevraagd  voor de problemen bij de uitvoering van deze transitie en gepleit voor een inventarisatie van dit transitietraject bij alle 67 Brabantse gemeenten.